Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år tar allsvenskan revansch

Förra året hade man jordplaner i Stockholm att skylla på. Eller den där puckelpisten på Gamla Ullevi i Göteborg.
I år? Ingenting.

Annons

Förutsättningarna har varit perfekta nästan överallt.

Även där naturgräs stoltserar har det grönskats rejält. Underhållningen på läktarplats har varit formidabel på flera håll.

Allsvenskan har verkligen tagit revansch ifrån förra årets inledande armageddonscener.

Men: För att använda detta lilla irriterande ord.

Spelkvaliteten har inte haft speciellt mycket högre standard är förra årets inledande omgångar.

Nu har jag sett fem och en halv matcher ifrån de inledande omgångarna och det som slår mig är den dåliga passningskvaliteten och oförmågan att skapa målchanser.

Det är väl bara Malmö FF, av de lag jag sett, som virvlat runt med stor rörelse och fint passningsspel. Dom har liksom bara kört vidare ifrån förra säsongens självspelande piano.

Fredagens orgie i bortslagna passningar mellan ÖSK och Syrianska var högst överraskande eftersom båda lagen har spelare för motsatsen. Kanske var det vinden som lurade ögat just denna gång. Kanske var det något helt annat. För både på Råsunda, Örjans Vall och Nya Parken i Norrköping har det svajat rejält i det konstruktiva spelet.

Troligtvis är det bara en tidsfråga innan allt sitter där igen, till och med Gais visade en del kreativa trix igår mot ett av skador sönderslaget Trelleborg.

Kanske är det också så att fler lag har koncentrerat sig mer på defensiven är offensiven under den helvetes vinter vi precis trampat igenom. Elfsborg har gnuggat defensiv efter förra årets ras i egen kasse, precis som Djurgården, IFK Norrköping, Kalmar FF, Halmstad och helt säkert Syrianska.

Jag var mycket imponerad över hur just Syrianska med ganska enkla medel styrde bort ÖSK:s starka centrallinje. Det var verkligen ingen slump att Nordin gick ner i backlinjen efter bollen, eller att Bedoya var på ute kanten eller flyttade in som granne till Haddad längst uppe på topp. Stundtals var det fem ensamma Syrianskaspelare centralt i planen. Detta hade dom helt klart teoretiserats fram innan matchen mot ÖSK. Och som nykomling har förstås defensiven snickrats på lite extra, sedan får Abgar Barsom säga vad han vill angående det där om att Syrianska enbart kan ösa på framåt och inte tänka på morgondagen.

En spelad omgång är ingen omgång, två nästan likaså och inte förrän efter fem sex spelomgångar börjar man se några större mönster. Men: Där kom ordet igen.

Trots en svag inledning har jag känslan av att det kommer att bli bra allsvensk säsong.

Mer läsning

Annons