Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag kan Örebro bli bästa idrottsstaden

Örebro är bland Sveriges två bästa idrottsstäder.
Länsidrottschefen Inge Blomberg tackar damidrotten för ”idrottsundret”.
– Banbrytande händelser som baskettjejernas SM-guld inspirerar, säger han.

Annons
ÖSK:s handbollsdamer. Ett av många elitlag i Örebro.

SVT:s tävling Sveriges bästa idrottsstad närmar sig sitt avgörande. Tunga idrottsstäder som Malmö och Stockholm är redan borta ur slutstriden. Kvar finns Göteborg och Örebro.

Vinnaren presenteras i dag. Och Örebro har alla möjligheter att ta hem segern. Här i staden finns som bekant lag i högsta serien i fotboll på herr- och damsidan, damlag i elitserien i volleyboll, handboll och innebandy samt herrlag i Basketligan. Med mera, med mera.

”Positiv syn på idrott”

Dessutom en rad individuella idrottare som tävlar på hög internationell nivå.

–  Man har bäddat för det här under en lång period. Jag skulle säga att grunden lades för 10-20 år sedan och en delförklaring är politikernas positiva syn på idrott, säger Blomberg och fortsätter:

– Sedan kom framgångarna, som exempelvis basketdamerna som vann många SM-guld på 90-talet. Sådana banbrytande händelser inspirerar utan att man egentligen tänker på det eller behöver göra så mycket. Framför allt på tjejsidan har det varit mycket framgångar och det är jätteroligt.

Hur viktigt är det att vara en bra idrottsstad?

– Folk förstår inte hur viktigt det är. Det handlar om en identitetskänsla som är bra för alla, inte bara de som är idrottsintresserade. Näringslivet och resten av samhället har enorm glädje av det, säger Blomberg.

Har Örebro nått sin ”peak” som idrottsstad nu eller finns det mer att plocka fram?

– Svårt att svara på men jag tror som sagt att framgång inspirerar andra att följa efter. Å andra sidan blir ju andra städer runt omkring hungriga att förbättra sig och ta igen försprånget. Jag tror till exempel inte att Västerås var så glada över att vara nia, säger Blomberg.

Skapat förutsättningar

Eliten i all ära men Inge Blomberg menar också att grunden ligger i breddidrotten.

– Så är det. Och även här har kommunen skapat bra förutsättningar. Det har hela tiden funnits en öppen dialog och föreningarna vet om att det alltid går att prata med kommunen. Sedan är allt inte perfekt. Fortfarande finns det till exempel en skillnad i fördelningen av resurser mellan tjejlag och pojklag, säger Blomberg.

Bästa idrottsstäderna

Tävlingen Sveriges bästa idrottsstad avgörs av en jury bestående av 25 SVT-profiler och 25 tittare utspridda över hela landet. Vinnaren koras i dag klockan 13.00.

1. ?

2. ?

3. Stockholm

4. Södertälje

5. Malmö

6. Umeå

7. Sundsvall

8. Karlstad

9. Västerås

10. Uppsala

Mer läsning

Annons