Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I samma hjulspår som på stenåldern

Så har årets Göteborg horse show på Scandinavium brakat i gång. I dag hoppar Amanda Landeblad klassen för unga ryttare. Vilket tillfälle det är för kommande förmågor att testa på hetluften.

Annons

Få hoppa inför en galet stor och glad publik och rida fram sida vid sida med världseliten. Det är ljusår ifrån en vanlig svensk GP-tävling. Nu är det femte gången gillt för Amanda och med tanke på hur hon red förra året tycks inte atmosfären påverka henne alls.

Jag tjuvstartade årets Scandinavium-upplevelse redan i torsdags. För dagarna bjuder på en hel del annat än bara tävlingar i världsklass. Varenda ungdom har sparat pengar hela året och skrivit långa önskelistor för att shoppa loss på mässan. Jag lovar det finns allt. Från leopardfärgat nosludd till trendigaste stövlarna. Själv kom jag hem med en lila grep.

Torsdagen bjöd också på ett hästföretagarforum. Perfekt för oss småföretagare som till vardags borrar ner huvudet och öser på utan att reflektera över hur saker kanske kan göras bättre. Dagens snackis blev alla dessa höpåsar. Fyra påsar per häst per dag blir en oförsvarlig mängd i ett stall med 20 boxar. Varför packar vi fortfarande påsar och öser skit med skottkärra och gamla grepar? Inom lantbruket har mycket utvecklas men i stallarna kör vi på i samma hjulspår som på stenåldern. Varför gör vi hästägare det så svårt för oss med människors ohälsa som följd? Tåls att fundera på. Skriver hon som precis köpt ännu en oergonomisk grep.

Kanske mest inspirerande på forumet var dressyrgurun Jan Brinks föredrag om kundvård. Här är verkligen en man som startade med en vision men utan en krona på fickan och har byggt upp ett världsföretag med hårt arbete och en massa vilja. Här krossas åter myten om att man måste vara rik för att bli bland de bästa i världen. Det går ändå!

Ryttarikonen från Tyskland, Ludger Berbaum, höll clinic inne på arenan. Han sa inget revolutionerande. Det är grunderna, sitsen, inverkan, anpassa kraven efter hästen man sitter på och vara noggrann med detaljerna som är framgångsreceptet. Det får säkert de flesta höra även av ridläraren hemma. Men när Ludger öppnar munnen, då lyssnar alla. Det gäller för övrigt också världseliten. Var ute en sväng på framhoppningen och hela Ludgers team med bland annat svenske Henrik von Eckerman samlades kring honom och pratade taktik före start. En och annan försökte hemligt tjuvlyssna.

Från framhoppningen kan också rapporteras att alla svenskar rider med hjälm, i övrigt är det fortfarande lite si och så. Obegripligt om du frågar mig. Passade också på att gå banan till huvudklassen. Det är mäktigt med alla fina hinder och blomsterarrangemang.

Mer läsning

Annons