Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I valet och kvalet för målvakterna

Hittills har Örebro spelat efter devisen anfall är bästa försvar. Snart kommer den helt omvända logiken att gälla.
Ett derby i Västerås var ett bra test som visade att det ännu finns lite att slipa på bakåt.

Annons

Så sent som april 2009 kvalade Örebro sig upp i allsvenskan. Tre år senare är man i rekordfart på väg mot sitt andra raka kval till elitserien. Förlusten mot Västerås förändrar inte det intrycket.

En fantastisk resa och utveckling med tanke på hur tungt betydligt större klubbar som Leksand, Malmö och Södertälje har det i samma serie.

Poängmaskinen Örebro har charmat Hockeysverige (nåja, kanske med undantag av Karlskoga) och radat upp segrar. Både borta och hemma. Lagets mest omtalade profiler briljerar i offensiv zon med den där lilla extra lyskraften hos Jared Aulin, Johan Wiklander och Conny Strömberg.

Men i kvalserien kommer helt andra egenskaper att premieras. Sådan är en kvalseries naturlag. Utan tätt försvarsspel, hårt uppoffrande osjälviskt jobb och en målvakt som agerar levande vägg tar sig inget allsvenskt lag igenom nålsögat till landets högsta serie. En derbymatch mot Västerås är ett bra test på var laget står defensivt. Ändå bara en föraning om de krav som kommer att ställas under två och en halv intensiv vecka i slutet av mars och början av april.

Örebro fick känna på detta redan ifjol. Laget var fortsatt småfyndigt framåt men straffades obarmhärtigt bakåt för enskilda misstag. Särskilt i mötena med de två elitserielagen som har med sig en helt annan fart och styrka.

Förra våren hade Örebro heller ingen given förstemålvakt trots Michal Zajkowskis bländande första halva av säsongen. Han darrade betänkligt mot slutet och varvades i kvalet med Ola Nilsson. Ingen av dem blev sedan kvar.

Så här långt finns en svag men kuslig tendens till upprepning av det mönstret. I höstas tycktes målvaktslösningen given. Nyförvärvet Nicklas Dahlberg var hela seriens ”supernolla”. Men han har blivit betydligt mänskligare och varvas sedan ett tag med Andro Michel.

I en serielunk – ett bra sätt att hålla två målvakter i matchform.

I en kvalserie – helt uteslutet.

Förlusten mot Västerås var inte Michels fel. Den var frukten av passiva Örebrospelare som försökte spela på en ledning som såg stabil ut ända tills fart och aggressivitet avtog. Andra halvan av matchen visade bara Ville Nieminen den rätta viljan.

Andro Michel tog det han skulle utan att briljera med tokräddningar. Men just därför tror jag tränarparet Andersson/Gustavssons stora huvudbry inom snar framtid blir att bestämma sig för vem som ska bli lagets målvaktsval i kvalet.

Ett framgångsrikt kval kräver en uttalad målvakt som spikar igen kassan under tio raka matcher. En sista utpost som backarna litar på tar möjliga och omöjliga skott utifrån så att de kan koncentrera sig på markering av motståndare och närkampsspel.

Om jag tvingas välja en enskild faktor tror jag det blir viktigare att Nicklas Dahlberg eller Andro Michel hittar toppformen i mars än exempelvis Conny Strömberg. Att det sedan är roligare att se en fyndig hockeyartist lirka fram smörpassningar är en helt annan sak.

Värvningarna av meriterade Ville Nieminen och karaktärspelaren Emil Kåberg visar att Örebros ledning ändå dragit rätt slutsats av vilken kompetens som truppen behövde fyllas på med inför årets kvalstrid.

Värt att notera: Ulf Rådbjer dömde Örebro igen för första gången efter det uppmärksammade ”Twitterbråket”. Inget av lagen hade anledning att prata om hans insats efteråt. Känns skönt att konstatera det.

Allra sist: Jared Aulins fenomenala dragning med pucken med efterföljande målpass till Matt Keith var en delikatess som ensamt var värd resan till Västerås.

Mer läsning

Annons