Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibland är det grymt att vara för snäll

Annons

Redan när Magnus "Zorro" Zetterström blev getingstungen under baninspektionen borde Indianerna ha fattat vart den här kvällen var på väg. Getingsticket gjorde säkert ont på "Zorro" men käftsmällen som han och resten av indianlaget fick av Piraterna var värre.

När Indianernas svit sprack stod en annan sak klar. Det är att det kan vara grymt att vara hänsynsfull och hänsynsfullt att vara skoningslös.

Indianernas Golden Boy, Simon Gustafsson, hade en hemsk kväll i Motala.

Gustafsson junior sladdade sist i mål varenda gång han visade sig på banan. Han tog visserligen en poäng, i det andra heatet, men då hade Piraternas Linus Sundström vurpat och blivit utesluten.

Visst, man måste ha extra stort tålamod med en ung förare.

Visst, måste man låta talanger misslyckas för att de ska utvecklas.

Men att se Simon komma i mål sist är inte elitverksamhet. Det är inte ens talangverksamhet.

Det var därför inte bara dålig coachning när lagledaren Dalle Andersson vägrade att plocka bort sitt framtidslöfte när han hade chansen i det tionde heatet.

Det var skoningslös hänsynsfullhet.

Simon Gustafssons bästa cykel hade dessutom skurit i det femte heatet och det fanns en naturlig förklaring till petningen.

Piraterna med förre indianen Rafal Okoniewski avgjorde sedan matchen med en femetta i reservheatet efter pausvilan.

Indianerna står inför ett dilemma när Simon Gustafsson inte

fungerar.

Reglerna säger laget måste innehålla en svensk U21-förare i elitseriematcherna. Det gör att man inte kan låta Simon vila till förmån för polacken Krzysztof Jablonski, även om Dalle Andersson skulle vilja.

För att Jablonski ska få en reservplats måste han peta indianlegendaren Henka Gustafsson. Trots att pappa är snabbast i familjen just nu.

Jag har ändå inte sämre minne än att jag minns att det bara är en vecka sedan Simon Gustafsson var het på Sannahed och tog sju poäng mot Västervik.

Jag tror att sponsorn Janne Stråth mycket väl kan hålla sitt löfte att göra Simon till världsmästare i framtiden. I går var dock framtiden avlägsen och Dalle Andersson borde ha låtit 18-åringen stanna i depån när han hade möjligheten.

Notera att: En indian var sist i mål i tolv av de 16 heaten.

Trots att den förlustfria sviten sprack fanns det glädjeämnen.

Förutom att Piotr Protasiewicz tog 13 poäng verkar Matej Ferjans cykel vara tankad med raketbränsle. Men framför allt så hade säkert 1 500 indiansupportrar kört milen till Motala för att följa sitt lag på bortaplan. I hela den bortre kurvan vajade indianflagg.

Ett intresse som är en fast grund att bygga ett framtida mästarlag på.

I det laget kommer givetvis Simon Gustafsson att vara en nyckel till guldet.

På tal om talanger: Skilsmässan mellan ÖSK och Kristoffer Näfver har varit på gång hela säsongen. Värvningen av den högerfotade vänsteryttern Roni Porokara visade redan i vintras att Näfvers ÖSK-dagar var räknade. Näfver kommer nu till Djurgården i kris och jag har svårt att se att Örebrokillen är den som Siggi Jonsson ska luta sig mot när det blåser.

ÖSK har genom lånbytet tre av allsvenskans mest lovande mittbackar.

19-årige Bertin Zé, 18-årige Oskar Johansson och 19-årige Per Johansson är en backuppsättning för en ljus ÖSK-framtid.

Mer läsning

Annons