Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idiotisk regel lycka för Indianerna

Jag tror aldrig att jag sett ett gäng gladare förlorare än på Vetlanda Motorstadion i går.
Indianernas förare och ledare hade kramkalas i depån när det stod klart att laget är klart för SM-semifinal.

Annons

Klubbens största framgång på 2000-talet, grattis till det, men sättet det skedde på känns bara så…konstigt.

Det var ett virrvarr utan dess like under matchen i går. Ingen visste riktigt säkert hur SM-slutspelet var upplagt. Varken förare, lagledare eller vi journalister hade riktigt kläm på reglerna. Och hur ska då publiken veta vad som gäller? Det är inget annat än en skandal och ett stort fett underbetyg till Sveriges tredje största publiksport. 

Eftersom det bara körs tre kvartsfinaler har speedwayen den märkliga regeln att bästa förlorare får en friplats i semifinalerna. Redan där är det galet. Regeln blev Indianernas lycka men är egentligen fullständigt idiotisk. Visst, Indianerna svarade för en tapper insats mot Vetlanda som för kvällen saknade skadade Jason Crump, men lyckades inte vinna någon av kvartsfinalerna. Fick som bäst 48-48 hemma. Det är ren fakta. 

Samtidigt lyckades faktiskt Västervik vinna en av kvartsfinalerna mot Vargarna, men är ändå utslagna. Svemo, förbundet, väljer att enbart räkna ihop förarpoängen och struntar blankt i om lagen vinner matcherna eller inte. Givetvis borde segrar belönas. Bara det är pajasartat i sig.

Dessutom är systemet som upplagt för mygel. Nu tror varken jag eller någon annan att Vetlanda och Indianerna hade någon hemlig pakt, men det hade kunnat vara fullt möjligt. Två lag som möts i kvartsfinalen kan komma överens om att köra så jämnt som möjligt så att båda lagen går vidare, och de slipper dessutom mötas i semifinal. Fiffigt, va? 

Kanske är jag konspiratoriskt lagd men bara blotta misstanken om att fusk kan förekomma gör att Svemo redan till nästa år måste ändra sitt slutspelsregelverk. 

Inte sedan jag gick i skolan har jag räknat så mycket fram och tillbaka som under matchen i går. Min kollega Malin gav upp någonstans efter det åttonde heatet. Hon var helt yr i skallen.

Vilket lag skulle bli lucky loser? Vilka resultat var bäst för Indianerna? Ett tag satt jag och hoppades på att Indianerna skulle förlora med så liten marginal som möjligt för att få möta Vargarna i en drömsemifinal med derbykaraktär. Det bästa kvartsfinallaget möter lucky losern och det såg till en början ut att bli Vargarna mot Indianerna. 

Men så började Lejonen att gasa ordentligt mot Dackarna och då var Indianerna plötsligt tvunget att besegra Vetlanda för att få möta Vargarna. Nu gick inte det och istället blev det en strid på kniven om lucky loser-platsen. 

Västervik plockade in poäng efter poäng och om inte Niels-Kristian Iversen fått stopp i näst sista heatet hade smålänningarna sannolikt gått förbi. Men förre indian-föraren Adrian Miedzinski i Vargarna räddade sin gamla klubb. Miedzinski vann det sista heatet nere i Västervik och 4–2-segern i heatet innebar att Indianerna gick vidare med en futtig förarpoäng – 92 mot Västerviks 91. 

Samtidigt hade Dackarna chansen att ta lucky loser-platsen genom att vinna sitt sista heat med 5–1 borta mot Lejonen. Här hade Lejonen chansen att lägga sig för att få med sig en småländsk publikmagnet till semi. Men Lejonens superpar Nicki Pedersen och Chris Holder gjorde sin plikt och tog en dubbelseger. 

Det jublades ordentligt i indian-lägret när det sista heatet i Gislaved refererades per telefon.

Nu väntar svenska mästarna Lejonen i semifinal med start i Sannahed på tisdag och retur i Gislaved på onsdag. Samma Lejonen som slog ut Indianerna i kvartsfinalen förra året.

Totalvinnaren går till final och även om det blir svårt så har Indianerna definitivt en chans. Men den här gången räcker inga förluster, gudskelov.

Mer läsning

Annons