Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotts-Sverigeändrar policy

Efter NA:s artiklar om Sisus utlandsresor väljer nu Riksidrottsförbundet att ta fram en resepolicy – som ska gälla för hela Idrottssverige.
– Vi kommer att vara oerhört försiktiga med vart vi reser framöver, säger Erik Strand, Riksidrottsförbundets generalsekreterare.

Annons

I november kunde NA berätta hur Sisus Örebro-avdelning gjort flera och långa utbildningsresor under 2000–talet, bland annat till Kapstaden i Sydafrika. Men det som väckte mest uppmärksamhet var en resa till Buenos Aires i oktober förra året. 19 personer från Sisu i Örebro reste till Argentinas huvudstad under en vecka. Kostnad: 300 000 kronor.

Artiklarna väckte stor uppmärksamhet och Sisu valde att tillsammans med externa revisorer granska resorna och verksamheten. Nu är utredningen färdig – och det står klart att en ny respolicy ska tas fram.

– Den är under framtagande och kommer att presenteras för alla distriktschefer under ett möte om tre veckor. Tanken är att vi ska ha en genomgång av den då, berättar Riksidrottsförbundets generalsekreterare Erik Strand.

RF:s och Sisus nya resepolicy kommer att ha utgångspunkt i Sveriges kommuners och landstings dito. Policyn kommer att anammas av de båda förbundens samtliga 21 distrikt runt om i landet.

– Det handlar om hur vi ska använda skattepengarna. Vi kommer att vara oerhört försiktiga med vart vi reser framöver. Det har förekommit resmål som har legat längre bort än vad som kanske är lämpligt. Problemet är att det aldrig går att motivera en sådan lång resa för offentlig verksamhet, säger Erik Strand.

– Så här i efterhand kan man konstatera att Argentina inte var något bra resemål, säger Per Jansson, ordförande i Sisus Örebro-avdelning och fortsätter:

– Sen har vi kommunicerat jäkligt dåligt. Vi har haft svårt att motivera valet av resmål. Men att Sisu har begått något formellt fel vill varken Per Jansson eller Erik Strand medge. Båda hänvisar till utredningen.

– Det finns ingenting att klandra oss för. Visst kan man ha synpunkter på vissa resmål, men jag tycker inte att det är några extrema kostnader det handlar om, säger Jansson.

– Inga fel har begåtts med de gällande bestämmelserna, säger Strand.

Fakta Sisu

Sisu Idrottsutbildarna i Örebro län är idrottsrörelsens stödorganisation i Örebro län. Sisus uppgift är att utveckla och vara ett stöd för länets specialdistriktsförbund och idrottsföreningar vid utbildningen av aktiva, tränare och funktionärer.

Utbildningen kan ske genom kurser, studiecirklar, föreläsningar eller andra arrangemang, där Sisu går in som stöd.140 miljoner kronor i statligt stöd kanaliseras direkt till Sisu från utbildningsdepartementet.

Till detta tillkommer ungefär 60 miljoner kronor i stöd från landets kommuner och landsting. Projekt genomförda tillsammans med EU kan också generera pengar till Sisudistrikten.

Mer läsning

Annons