Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianerna brända - men inte rökta

Antonio Lindbäck fick se sin GP-motor brinna upp och Rune Holta kastades brutalt in i sargen med huvudet före.
Brända och omskakade reste sig Indianerna till slut.
Och det krävdes valsar för att allt skulle gå som en dans igen.

Annons

Indianerna har varit sist in bland alla de länslag som vikit ner sig och blivit bottenlag i sina serier. Upplyft som guldfavorit, tre raka förluster senare med krisstämpel mellan ögonen.

Men efter den nödvändiga segern hemma mot Valsarna släppte en stor del av den press som lagledaren Daniel Andersson Bäckström känt senaste veckorna.

– Nu kan du skriva att vi inte är något nytt ÖSK. Det fick även Thomas Nordahl se. Han hängde i vippen under matchen, sa Dalle och flinade efter matchen.

Två förare räddade Indianerna ur svackan. Niels Kristian Iversen är i sitt livs form och tappade bara en poäng på fem heat. Vid sin sida fick han med sig lagkaptenen ”Pepe” Protasiewicz, som i det tredje heatet bara var tre hundradelar ifrån att slå Nicki Pedersens banrekord från 2004.

Strax bakom växlade en norsk-polack upp.

Rune Holtas återkomst i Kumla har varit allt annat än lyckad. Men den här kvällen visade han i alla fall hur man kan kriga sig till poäng.

Holta var tillbaka efter petningen mot Piraterna. Fick en touch av Krzysztof Kasprzaks cykel i det femte heatet och kastades otäckt in i sargen. Kasprzak slog ner några meter längre bort.

För drygt en vecka sedan förolyckades hans vän Lee Richardson på ett liknande sätt. Holta var märkbart tagen efter kraschen och medgav att hans första tankar gick direkt till sin väns tragiska olycka. Nu är det bara hoppas att handleden inte gått sönder igen och att hans formkurva fortsätter uppåt.

Få idrotter är sådana materialsporter som speedway.

Och faktum är att en mycket bättre hemmabana blev Indianernas räddning ur krisen. I chockförlusten mot Vargarna i premiären var Sannahed så oklar den bara kunde vara och Indianerna fick inte till rätt inställningar. Föll på dåliga starter.

Bortaförlusterna i omgångarna senare mot Vetlanda och Piraterna är inte mycket att säga om. Det kan lika gärna vara presumtiva SM-finalmotståndare i höst.

Den här kvällen var i alla fall banan färdig för racing.

Valsarna hade problem att hitta ut rätt ur förstasväng. Kom ofta först in men trea eller fyra ut.

Det avgjorde.

I Indianerna har många underpresterat hittills. Kenneth Bjerre var överställd med all rätt. Precis som Holta var det senast. Förhoppningsvis triggas förarna av floppstarten och skäms över att bli överställda i ett av seriens sämsta lag tabellmässigt.

Det kan väcka många, som inte själva lyckas vakna till.

Jag saknar framför allt skulderbladsskadade Joonas Kylmäkorpi i Indianerna. Årets utropstecken i elitserien förra året.

En vinnarskalle som verkligen kan tända sitt lag. Så förbannad som han var efter finalförlusten förra hösten har jag nog bara sett Nicki Pedersen vara i sina bästa/värsta stunder. Den inställningen fixar du inte med världens bästa mekaniker. Den föds du med och den smittar av sig och tänder alla runt omkring.

Slutligen en gåta. Han körde av två kedjor i premiären och floppade då. Inledde den här matchen med att köra så motor exploderade och började brinna. Efter matchen satt han i krissamtal med sina mekaniker, höll på att missa prisutdelningen och ville inte prata med NA efteråt.

Vem är han?

Mer läsning

Annons