Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianerna vek ner sig på ett oroväckande sätt

Säsongen är över för Indianerna. Den absolut mest underhållande sedan Henka Gustafssons långhåriga glansdagar i i början av 1990-talet.

Annons

Förra året tog det stopp i kvartsfinal, i år i semifinal. Platsen var densamma, Axelent Arena i Gislaved. Det hade behövts en excellent insats för att slå ut hungriga lejon, men det blev precis tvärtom. I årets viktigaste match vek laget ner sig på ett konstigt och oroväckande sätt. Polackerna Piotr Protasiewicz och Grzegorz Walasek - framför allt Walasek - såg direkt ointresserade ut. Att tappa sugen för att banan är blöt klär inte proffs, sånt sysslar bara barnungar med. Skäms!

Indianerna hade världens chans att bli svenska mästare, men tog den inte. Är övertygad om att Indianerna besegrat Vargarna i en SM-final med derbykaraktär. Indianerna har ett mentalt övertag på Vargarna efter två enkla segrar i elitserien. 55-41-segern på fruktade Kråkvilan i Norköping var årets lättaste seger och jag kan inte för mitt liv förstå hur nederlagstippade Vargarna lyckats nå finalen. Även om det glädjer mig, son som jag är till en av tidernas största varg-supportrar. Polacken Adrian Miedzinski har gjort Vargarna till ett vinnarlag, samme Miedzinski som Indianerna kickade ut för några år sedan...

Om vi drar ett stort svart streck över gårdagen så är riktigt kul att det har blivit ordentligt snurr under hjulen på speedwayen i Kumla igen. Det kunde man inte tro för bara två år sedan då det mesta var kört i botten.

Nu gäller det att sikta ännu högre nästa år. För att Indianerna ska bli en mästarklubb, både på och utanför banan, bör följande trestegsraket fyras av:

1) Plocka hem Fredrik Lindgren. Det är dags nu. Det hyschas och viskas, ingen törs eller vill säga något, men Fredrik har lite i skymundan varit en flitig gäst på Sannahed under hösten. Han har testkört GP-motorer i samband med Indianerna Ungdoms division 1-matcher. Fredrik är det perfekta förvärvet, en VM-stjärna med lokal förankring som ökar sponsorernas intresse. Dessutom en tänkbara ersättare för Rune Holta om ryktet om att norrmannen är på väg till nykomlingen Valsarna visar sig stämma. Jag skulle även vilja se Fredriks talangfulle lillebror Ludvig i indian-västen, inte minst med tanke på att Simon Gustafsson är på glid till pappa Henkas Rospiggarna. Men Ludvig har ett år kvar på sitt kontrakt med Dackarna och blir svår att lösa.

2) Behåll lagledaren Dalle Andersson. Dalle är på väg att bygga något stort, låt honom få fullfölja arbetet. Det jag gillar allra mest med Dalle är att han alltid tar ut de bästa förarna, några kompis-uttagningar förekommer inte. Det är så det måste vara. Dessutom är han ovärdelig för föreningen även utanför depån. När jag ringde till honom inför en match nyligen så höll han på att städa vip-hyllan. Skulle vilja se Sixten Boström skura vip-logerna på Behrn arena dagen före en viktig match...

3) Bygg en stor läktare på Kumla Motorstadion - nu! Publiken har plötsligt svikit Indianerna under SM-slutspelet och alla undrar varför. Det går inte enbart att skylla på att Canal Plus direktsänder. Komforten för publiken måste bli bättre. Jag har full förståelse för att det finns människor som inte vill sitta och frysa i två och en halv timme, i stark blåst, och dessutom få en hel sandhög över sig i sprutet från förarna. Då spelar det ingen roll att underhållningen, som i tisdags, är lysande. Det är dags att Kumla kommun förstår att Indianerna är för Kumla det ÖSK är för Örebro. Använd förarna och klubben för att marknadsföra Kumla, och se i gengäld till att ge arenan en ordentlig ansiktslyftning. Hörde glunkas om att man på kommunen inte vill stötta Indianerna i så stor utsträckning eftersom det är så många utländska förare. Måtte det vara fel. Titta istället på alla barn som leker i hoppborgar och i grässlänter i Sannahed under matcherna, titta på klubbens ungdomsverksmhet som är Sveriges bästa, och - framför allt - titta på all glädje som Indianernas framfart genererar.

Mer läsning

Annons