Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga miljoner skiljer på isen

Verkligheten är så smått på väg att komma ikapp Örebro Hockey.
Andra raka hemmaförlusten kom mot Malmö, ett lag som Örebro ännu inte lyckats besegra sedan comebacken till allsvenskan.

Annons

Det var en skaplig match, men egentligen lyfte den bara vid ett tillfälle: När Stefan Warg och Nichlas Hardt kastade handskarna och slogs med bara knytnävarna. Alla andra aktörer, inklusive domarna, tog ett steg tillbaka och lät slagskämparna slutföra kampen innan båda snabbt lämnade isen väl medvetna om sina matchstraff. De värsta skandalscenerna jag sett i den slitna betongbunkern sedan Örebro-spelaren Fredrik Oduya slogs i spelargången i ett derby mot Kumla 2004.

Jag är lite kluven till det här med slagsmål på isen. Samtidigt som jag inte vill romantisera våldet så finns det en tjusning när två spelare – frivilligt – gör upp i rinken. De mest primitiva känslorna, både hos spelare och publik, får fritt spelrum. Hämningar släpps, och det tror jag att vi människor mår bra av ibland.

För övrigt vann Warg boxningsmatchen på poäng.

Jag var utsänd för NA i Malmö redan 1992 när Mif blev svenska mästare för första gången efter seger mot Djurgården med 4–2 i den femte och avgörande SM-finalen. Percy Nilsson var den självskrivna kungen och miljonerna rullade. En ung Jesper Mattsson – center i förstafemman i går – gjorde sin första elitseriesäsong.

Jag fick en champagnedusch av Peter Andersson, Johan Sälle och Håkan Åhlund i omklädningsrummet så att mitt anteckningsblock klibbade ihop och på vägen tillbaka till hotellet blev jag uppraggad av en a-lagare som undrade om jag hade något att bjuda på.

Hela Malmö rockade. Ishockey var på den tiden något nytt och fräscht samtidigt som MFF:s fotboll sågs som en kvarleva från förr.

Mycket har hänt sedan dess.

Efter det andra SM-guldet 1994 började det gå utför. Malmö åkte ur elitserien 2004/05 och Percy Nilsson dömdes 2005 till ett års fängelse för felaktiga löneutbetalningar. Domen överklagades, och han frikändes i hovrätten.

Percy har pumpat in över 100 miljoner i Malmö, innan han lämnade ordförandeposten 2008.

Miljonerna har fortsatt att spruta som en lös vattenslang som ingen kan hantera. Redhawks gick 38 miljoner back för tre år sedan, 25 miljoner för två år sedan och förra säsongens minusresultat landade på elva miljoner. Det innebär 74 miljoner minus på driften de senaste tre säsongerna.

Percy Nilsson, en ackordsuppgörelse och en nyemission har sammantaget räddat klubben från undergång.

Numera är ordningen återställd i Malmö. Fotbollen regerar medan ishockeylaget slickar såren. Den gamle guldhjälten Peter Andersson står i Örebros bås och förfogar över ett lag som är på väg mot någonting spännande.

Örebro omsätter, som jämförelse, 14 miljoner varav ungefär sju millar läggs på spelarlöner. Stor skillnad, men på isen är Örebro snart ikapp.

Även om de rödvita fortfarande har en del att bevisa mot allsvenskans storklubbar Leksand, Malmö och Rögle.

Mer läsning

Annons