Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Saradlic i tingsrätten

Trots polisinsatsen – Jan Saradlic dök inte upp i tingsrätten den här gången heller. Nu riskerar Obolföreträdaren att bli häktad på nytt.

Annons

Ex-örebroaren Jan Saradlic är tillsammans med Bo Johansson huvudman i Obolhärvan, där privatpersoner och idrottsföreningar lurats på många miljoner.

I dag fredag eftermiddag skulle Saradlic ha deltagit vid ett edgångssammanträde i Örebro tingsrätt, det fjärde i ordningen sedan konkursen för två år sedan.

Saradlic har inte dykt upp till de tidigare sammanträdena. För att säkerställa att han skulle komma till fredagens edgång hade konkursförvaltaren Einar Wanhainen begärt att Saradlic skulle hämtas av polis.

Men han fanns inte på den gamla hemadressen i Örebro, där polisen sökte honom på fredagsförmiddagen.

Saradlic och Johansson häktades i sin frånvaro maj 2009 eftersom de inte samarbetade i konkursutredningen.

Johansson är fortfarande häktad i sin frånvaro, medan häktningen på Saradlic hävdes sedan han lovat att delta i utredningen. Men så blev alltså inte fallet, och nu riskerar Saradlic att på nytt bli häktad.

– Vi kommer att gå in med en ny häktningsframställning, sa Wanhainen via telefon vid fredagens sammanträde.

Konkursförvaltaren ville att tingsrätten skulle utlysa nästa edgång med så kort varsel som möjligt, gärna bara någon timme i förväg.

– Jag tror att Saradlic är väldigt medieskygg. Om vi kunde arrangera en edgång som skedde med så lite buller och bång som möjligt så kanske det skulle vara möjligt att få hit honom.

Domaren Robert Östberg förklarade dock att tingsrätten inte kunde göra några undantag från bestämmelserna i offentlighetsprincipen. Edgången ska utlysas i god tid, någon vecka innan.

Senast den 28 juni ska Wanhainen berätta för domstolen om hur han tänkt sig att gå vidare med ärendet.

Läs mer i lördagens NA, papperstidningen!

Edgångssammanträde

Efter att ett bolag gått i konkurs hålls ett edgångssammanträde. På sammanträdet presenterar konkursförvaltaren sin bouppteckning, där bolagets skulder och tillgångar finns sammanställda.

Företrädare för bolaget ska under ed bekräfta att uppgifterna i bouppteckning är korrekta.

Under edgången får företrädarna även intyga att kvitton, följesedlar, fakturor och annat räkenskapsmaterial är riktigt.

Mer läsning

Annons