Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen spelare kan vara större än sitt lag

Veckans snackis heter Conny Strömberg.
Laget före jaget är en klyscha som tränare använder för att förklara det självklara.

Annons

Maradona vann VM åt Argentina 1986. Fel. Utan laget runt sig hade Maradona aldrig vunnit någonting. Sverige klarar sig utan Zlatan, Zlatan klarar sig inte utan lagkamrater.

Poängen är uppenbar – ingen spelare kan någonsin bli större än sitt lag. En del spelare gör större avtryck än andra, men ingen är oersättlig.

För att ta ned resonemanget till lokal nivå – Conny Strömberg är inte Örebro Hockey. Conny är en artist med bohemiska drag, en poängmaskin och offensivt antagligen allsvenskans mest begåvade och briljanta spelare.

Det betyder inte att regler som gäller lagets sjunde back eller trettonde forward inte gäller Conny Strömberg.

Jag vet inte exakt vad Strömberg gjort för att förtjäna den avstängning från spel som tränarna och styrelsen – och Conny själv – enats om. Disciplinära skäl, som det heter.

Men jag vet en sak:

Han har inte gjort något olagligt. De som kopplat samman Strömberg med den hockeyspelare som i dagarna åtalats för misshandel kan sluta med det. Det handlar varken om Conny Strömberg eller någon annan örebroare.

Hockeyspelare är generellt inga dygdemönster, varken på eller utanför isen. Men ett lag är en grupp människor som vill åstadkomma något tillsammans genom hårt jobb och uppoffringar. Det kräver ett antal gemensamma regler, en ram att hålla sig inom. Och den är inte särskilt snäv. En pilsner eller tre då och då föranleder knappast avstängningar, vilket antytts här och var.

Grejen är att om någon går utanför ramen spricker konceptet. Moralen tar stryk och undantag är livsfarliga.

Därför gör Örebro Hockey inte bara rätt. Ledningen tar ett nödvändigt ansvar genom att stänga av Strömberg, som är stor nog att acceptera det. Jag hoppas innerligt att han också är vuxen att ta itu med det som är fel och kommer tillbaka starkare.

Lirare som Conny Strömberg finns inte många och ska tillåtas sticka ut. På isen. Det får Conny i Örebro Hockey, där han i stort sett är befriad från jobbet i egen zon. ”Jag vet inte om jag vill ha honom där...” som tränaren Peter Andersson lite tillspetsat sa på upptaktsträffen inför seriestarten.

Därför är det inte helt lätt att hitta spelare som vill och kan spela med Conny i egen zon. I anfallszon däremot finns inte en spelare som inte vill ha Strömberg med sig.

Mot bakgrunden att ett antal ”supportrar” uttryckt missnöje med avstängningen och hotat med bojkott var det desto viktigare att Örebro Hockey stod upp som en man och besegrade Almtuna i en intensiv, tempofylld och ytterst jämn hockeymatch i går.

Fem raka segrar nu. Skaplig start.

Två lag som inte lämnade många blottor, två strålande målvakter, en oerhörd kamp i varje byte.

Almtuna kommer att vara med i toppen den här säsongen också. Mycket talar för att Örebro redan är moget ett stort kliv norrut i sluttabellen.

Stefan Warg, yngst i laget, bloggar på na.se om hockey, och Örebro i synnerhet. Han har fler besökare än ÖSK-keepern John Alvbåge. Hockeyintresse finns således, så varför bara 1 376 på plats i bunkern?

Tid att vakna, örebroare, ni har ett lag som leder allsvenskan.

Mer läsning

Annons