Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingenting är omöjligt för Crazy Karlskoga

I fredags firades svensk hockeys största skräll någonsin 25 år.
Ett jubileum som passerade ganska, för att inte säga totalt, obemärkt förbi.
Men, det kanske är dags att påminna om Vilda Väsby. För exakt 25 år senare är uppföljaren här. Crazy Karlskoga.

Annons

I fredags firades svensk hockeys största skräll någonsin 25 år.

Ett jubileum som passerade ganska, för att inte säga totalt, obemärkt förbi.

Men, det kanske är dags att påminna om Vilda Väsby. För exakt 25 år senare är uppföljaren här. Crazy Karlskoga.

Fortfarande är det ingen annan än de själva som tror att det är möjligt. Men hallå! Laget är nu bara fem matcher från elitserien.

När kvalserieschemat släpptes spekulerade vi på redaktionen i att det dubbla derbymötet i mitten skulle kunna bli Örebros fall.

Att Bik Karlskoga, som vi förmodade inte skulle ha mycket att spela för vid det här laget, skulle använda sina sista krafter till att dräpa de rödvita. Men, istället var ju läget precis det omvända.

Ett Örebro som bara hade de små halmstråna och den stora derbyprestigen att spela för kom till Nobelhallen för att förstöra för Bik.

Länge såg det ut som att de skulle lyckas. Men så schabblade Robin Olsson i mittzon, Fredrik Höggren var där och gjorde det Fredrik Höggren gör bäst – utnyttjar misstag, snor puckar, åker sig fri och smäller in frilägen.

Och plötsligt, som från ingenstans, hittade Bik Karlskoga den där farten som de i så hög utsträckning lever på. Och ungefär samtidigt klev retstickor som Alexander Wiklund och Martin Sandgren upp i ansiktet på Örebrospelarna och gjorde deras liv lite jobbigare att leva – i ett läge där huvudena redan börjat hänga.

Pär Edblom tog en onödig slash-ingutvisning och Fredrik Orrsten smällde in 2–2. Marcus ”Lillis” Nilsson smög upp på bortre blå, fick tio meter och stänkte upp 3–2 i krysset. Och Conny Strömberg tog en korkad utvisning i offensiv zon och förstörde stora delar av kvitteringsjakten.

Bik Karlskoga har avverkat halva kvalserien och samlat ihop nio poäng, är bara målskillnad från en elitserieplats.

De har gjort så otroligt många bra saker – men mest imponerande är att laget ännu inte fått ut max.

Det sägs att det krävs hundraprocentiga insatser varje kväll för att ta hem kvalserien, men Biks fem första matcher ligger bara och skvalpar runt 90-strecket.

Mot Timrå gjorde laget en fantastisk förstaperiod och hade en 3–1-ledning, men tappade. Mot Djurgården krigade laget men fick inte utdelning trots stort spelövertag. Och mot Leksand var det offensiva spelet impotent och en Bellissimo-nolla räckte inte till mer än en pinne.

Det är oerhört starkt, och man kan bara fantisera om vad som händer om spelet börjar klaffa fullt ut.

Men det kan också bli de där halvdana matcherna som i slutändan fäller laget. Ett hundraprocentigt Bik hade tagit ytterligare fyra, fem poäng i de tre enpoängsmatcherna, och det kan vara exakt de poängen som i slutändan skiljer Karlskoga från elitserien.

Örebro, då? Tja, man kan vända och vrida på det. Det finns 15 poäng kvar att spela om och 17 poäng räckte faktiskt för att nå elitserien 2004. Och i teorin skulle faktiskt 13 poäng och bra målskillnad kunna räcka om Timrå går rent och de andra lagens poäng fördelas helt jämnt.

Men vi kan lägga ned det där snacket. Inget talar för att Örebro ska återuppstå från de döda.

Conny ser plötsligt bara slö ut, Jared Aulin har varit all out under kvalserien, och Ville Nieminen-fiaskot och det märkliga målvaktsbytet har satt sina spår.

Sammantaget är det minst en motgång för mycket. Och det är bara att börja om, med nya spelare i samma gamla allsvenska.

Vilda Väsby klev den 23 mars 1987 upp i elitserien efter 4–2 mot Örebro i Toyotahallen.

För Bik Karlskoga slutar inte resan där, i nya ombyggda Behrn arena. Men en seger på tisdag innebär ett stort steg mot elitserien.

Tre poäng där följt av ytterligare sex hemma mot Leksand och borta mot Rögle skulle sätta Bik i en guldsits inför returmötena mot elitserielagen.

Det är långsökt. Elitserien är fortfarande fem matcher borta. Och det är fortfarande väldigt få som tror att det är möjligt.

Men hallå! Inget är omöjligt för Crazy Karlskoga.

Mer läsning

Annons