Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget hot - nu pratar alla ÖSK

Är man inte festens medelpunkt får man sikta på att bli partykraschare – och kungar på Hovet.
Det tycks ha blivit Örebro Hockeys lott i kvalserien.

Annons

Två år i rad har Örebro efter en havererad start blivit laget som åker runt och jäklas med de andra.

Förra säsongen var det Södertälje som sänktes. Örebro åkte till AXA Sports center i den sjunde omgången och spelade bort SSK genom att vinna med 4–1. Det var för övrigt Örebros första seger i kvalserien.

I tisdags förstörde Örebro med stort nöje för Bik Karlskoga i jakten på en elitseriebiljett och i går fanns chansen att sänka jättepråmen Djurgården inför ögonen på hela hockey-Sverige.

Jag har sällan upplevt så mycket ångest på en och samma gång som när Johan Wiklander satte 1–0 redan efter 30 sekunder.

Djurgårdens aggressiva supportrar skrek ”avgå styrelsen” och det är inga svärmorsdrömmar vi pratar om precis. Inga killar man vill springa på i slakthusområdet kvarteret bort från Hovet.

Djurgården har tvingats hyra in vakter som bevakar spelare och ledare i samband med träningar och resor under resten av kvalserien. Så sjuk har supporterkulturen i Stockholm blivit.

Örebro hade chansen att skjuta de 16-faldiga mästarna ur elitserien men skärrade Djurgårdsspelare vände matchen med supereffektivt powerplayspel och håller hoppet vid liv ett tag till.

Spelarna lär behöva livvakter om Djurgården åker ur. För Örebro gled det allra sista halmstrået ur handen och det känns som om folket i stan rycker lite på axlarna åt det. Nu pratar alla fotboll och ÖSK i stället.

Förra säsongen slutade Örebro Hockey näst sist i kvalserien med åtta poäng (Mora sist). Ser ut att bli något liknande den här gången. Förväntningarna var större i år, men laget har underpresterat. Förra säsongen läckte det bakåt i kvalserien, nu är det effektiviteten framåt som saknats.

Är nog mest besviken på Emil Kåberg som skulle lyfta laget med sin attityd men som mest åkt runt och agerat bumbibjörn. Dessutom skadad på slutet. Conny Strömberg har blivit avstängd av disciplinära skäl två säsonger i rad och det har förstås påverkat laget, men framför allt har det förstört för Conny själv.

I Örebro är poängkungen givetvis rökt nu men jag hoppas innerligt att han får rätsida på sina personliga problem. Örebrohockeyn har inte skådat en större lirare sedan ”Krobbe” Lundbergs dagar.

Målvaktsfrågan blev minst sagt konstig. Jag stödde helhjärtat Peter Anderssons beslut att satsa på Magnus Hellberg i kvalserien men med facit i hand blev det inte lyckat. Samtidigt som Örebro mötte Djurgården satte sig Hellberg på ett plan till Thailand för en semestertripp. Så kan det gå.

Strongt av Nicklas Dahlberg att ta petningen på rätt sätt och inte skita i allt. Ligger tvåa i målvaktsligan bakom Timrås Joakim Lundström. Nio spelare sitter på kontrakt nästa år, bland dem viktiga kuggar som Johan Wiklander och Henrik Löwdahl. Det lär rensas en hel del i truppen. Tycker inte att Örebro har backar för att gå upp. Här måste laget förstärka.

Mitt i all besvikelse är det lätt att bli fartblind. Det är bara fyra säsonger sedan Örebro spelade i division 1. Det har man nästan glömt. Förväntningarna har stigit i takt med framgångarna. Det tog Växjö tre kvalserier och fyra playoff på åtta säsonger att gå upp i elitserien. Rögle är på väg till elitserien i sin sjunde raka kvalserie. Sett till rutin och erfarenhet är Örebro fortfarande en lättviktare i de här sammanhangen.

Mer läsning

Annons