Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget var sig likt när VM-hjältarna kom hem

Kif Örebro frossade i VM-feber.
Då var ingenting sig likt på Behrn arena.
Över 2 000 personer på läktarna och efteråt presskonferens inför ett betydligt större pressuppbåd än vanligt. Dessutom med SVT-nestorn Bosse Hansson på plats.

Annons

Inte heller på planen gick det riktigt att känna igen sig. Vet inte hur många gånger jag lämnat en Kif Örebro-match där texterna handlat om hur ineffektivt laget varit och hur svårt man har haft att komma till riktiga målchanser.

I går sköt hemmalaget elva skott av totalt 14 på mål. Flera av dessa var kvalificerade chanser och hade inte Kristin Hammarström storspelat på sin förra hemmaplan kunde siffrorna ha blivit ännu större.

Till exempel var reflexräddningen på Emelia Erixons närskott blixtrande.

Efteråt satt legendaren Torbjörn Nilsson och kilade sig i huvudet.

”Jag tyckte att det såg ganska bra ut i paus, men sedan vet jag inte vad som hände? Det är hemskt att behöva släppa in tre mål och jag lider verkligen med Kristin”, sade Nilsson.

I en stol strax intill satte Mikael Fahlén och var betydligt nöjdare. Fattades bara annat när hans lag just vunnit toppmatchen mot Göteborg trots att gästerna hade ett massivt bollinnehav. Dessutom hade Kif gjort lika många mål som Göteborg släppt in på de tio första matcherna tillsammans.

”Vi har aldrig hymlat med att vi är ett omställningslag”, konstaterade Kif Örebro-tränaren och log.

Själv är jag ingen anhängare av uppställningar med en ensam anfallare på topp. I alla fall inte när laget inte klarar av att hålla i bollen tillräckligt långa stunder för att hinna fylla på med spelare i boxen.

Så blev det också i perioder för hemmalaget. Framför allt i den första halvleken.

Men totalt sett är det inte speciellt svårt förstå varför Mikael Fahlén valde att börja med en ganska defensiv uppställning när Sanna Talonen stod på skadelistan med en ond tå. Den anfallare som han ställde på benen klarade nämligen av att på egen hand underhålla en hel backlinje. Och några spelare därtill.

När Sarah Michael är så bra som hon var under söndagen så finns det få spelare i damallsvenskan – om ens någon – som kan mäta sig med nigerianskan. Michael hade stundtals lekstuga med Göteborgs stackars försvare och när hon i slutet av matchen retfullt enkelt petade bollen förbi Catrine Johansson och sedan sprintade ifrån densamma så var det ren uppvisning.

Bara för att ta ett exempel bland många.

VM-bronset har onekligen höjt temperaturen på damallsvenskan. Återstår att se hur många som kommer tillbaka i nästa hemmamatch mot tabelljumbon Dalsjöfors.

Att Kif på allvar är med i medaljstriden borde i alla fall kunna hjälpa till med att hålla liv i intresset.

Till sist: Förre Kif Örebro-klubbchefen Thomas Rasmusson, tillika matchspeaker, hade bantat bort över 20 kilo.

Som sagt – inte mycket var sig likt på Behrn arena.

Mer läsning

Annons