Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intakt Kif Örebro måste våga släppa loss

Spelarflykten från damallsvenskan har varit större än någonsin inför den här säsongen. Profiler som Ramona Bachmann, Mami Yamaguchi, Jessica Landström och Kosovare Asllani är några som har lämnat Sverige för spel i den amerikanska proffsligan.
Tidigare har damallsvenskan aspirerat på att vara världens bästa liga. Det kan man knappast göra längre.

Annons

Om det är negativt för svensk damfotboll eller inte, råder det delade meningar om. Förbundskaptenen Thomas Dennerby väljer att se fördelarna. ”Nu tvingas lagen släppa fram unga spelare i stället”, tror Dennerby. Och visst ligger det någonting i det resonemanget.

För Kif Örebros del har silly season sett annorlunda ut jämfört med många andra lag. När Umeå tappat i princip en hel startuppställning så har Kif lyckats hålla sin trupp mer eller mindre intakt. Endast mammalediga Ingrid Ericsson Jogsten återfinns i kolumnen för spelarförluster.

Ett faktum som logiskt sett borde innebära större möjligheter än någonsin att sluta bland de fyra bästa som tar medalj i damallsvenskan.

Mästartränaren Richard Holmlund är tillbaka efter sin utflykt till Seychellerna och den här gången stannar han förhoppningsvis hela året.

Kif Örebro har vid två tillfällen under de tre senaste säsongerna tvingats till akutlösningar på tränarposten. Först när Pia Sundhage drog till Kina 2007, efter säsongens första seriematch, och sedan när Richard Holmlund stack under fjolårets EM-uppehåll.

Samme Holmlund förfogar i år över en homogen trupp som kryllar av landslagsspelare, men som ändå saknar en riktig stjärna. Åtminstone bland utespelarna. Mellan stolparna håller Kristin Hammarström fortfarande stilen som en av Sveriges absolut bästa målvakter.

Känslan är ungefär densamma som inför ÖSK:s säsong: En gedigen kärna, men tunt med alternativ. Och vem ska stå för det lilla extra?

Vi tror ändå att Kif räcker till en topp fyra-placering den här säsongen. Men då krävs att laget utvecklas ytterligare ett snäpp jämfört med i fjol.

Under den årliga upptaktsträffen konstaterade experten En Perlskog att Richard Holmlunds gäng måste tvätta bort sin tråkstämpel.

Vi håller delvis med. För att Örebrotjejerna ska klara av att utmana topplagen krävs att man knäpper loss hängslena och vågar riskera lite mer i sitt spel – framför allt på bortaplan.

Så tippar NA damallsvenskan

1. Kopparbergs/Göteborg

2. LdB Malmö

3. Linköping

4. Kif Örebro

5. Umeå IK

6. Sunnanå

7. Djurgården

8. Hammarby

9. AIK

10. Tyresö

------------------------

11. Kristianstad

12. Jitex

Mer läsning

Annons