Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonussystem i Bofors

Ett ekonomiskt bonussystem som extra morot för spelarna.
Det blir verklighet i Bofors IK – om Sam Hallam får bestämma.
– Jag ska lägga fram förslaget, så får vi se vad sportchefen har för plånbok, säger Hallam.

Annons

För några år sedan presenterade Bofors ”Benkes partypipe”, ett lite udda poäng- och bonussystem som skulle få spelarna i Bofors att prestera extra bra. I samband med upptaktsträffen i Stockholm avslöjade tränaren Sam Hallam att ett nytt belöningssystem är på gång.

Den här gången i form av en ekonomisk bonus.

– Jag ska prata med Stefan (sportchefen Bengtzén reds anm.) i bilen på väg hem. Vi får se vad han säger. Rent generellt tycker jag att sociala belöningar är bättre än en ren ekonomisk bonus, men det kanske är så att rena pengar alltid lockar några och då är det värt att prova, säger Hallam.

Delar in i block

Sedan ett par säsonger tillbaka delar BIK in säsongen i block om fem matcher. Efter varje femmatchersperiod utvärderar man: Vad gjorde vi bra och vad kan vi göra bättre? När truppen i lördags satte sig ner och pratade målsättningar var det mycket som cirkulerade kring just det.

– Vi satt i fyra-fem timmar och det var jätteintressant. Vi hade ett grupparbete för att ta fram den optimala prestationsmiljön.

Kom det fram något som överraskade dig?

– Ja, faktiskt. Jag trodde nog att det skulle komma upp saker som bättre gym och heltidsanställningar. Men det spelarna pratade om var framför allt trygghet, delaktighet och familjekänsla. Basen i Mazlows behovstrappa.

Vad gör ni med den informationen?– Det är jätteviktigt att se vad vi behöver skapa i gruppen för att alla ska kunna utvecklas. Vi ska försöka hitta en modell där vi blockvis ska kunna bygga oss upp mot toppen, visuellt. Vi har inte riktigt kommit på hur än. Det är enkelt så länge det går bra, men det är kanske inte så kul att påminnas om det varje dag när det går dåligt, säger Hallam och skrattar.

Siktar mot playoff

Förutom det mer abstrakta målsättningssnacket pratades det också rena resultat. Bofors mål är, precis som i fjol, att nå playoff. För det ska laget ta minst åtta poäng i varje femmatchersblock. Det kan låta aningen blygsamt – men av erfarenhet vet Hallam att det brukar räcka långt.

– Att snitta 1,6 poäng per match är bra. Tar vi åtta poäng i de tio blocken ger det 80 poäng, plus två bonusmatcher. Det brukar räcka för att vara bland de sju främsta.

Åtta före i oddsen

När Svenska spel presenterade oddssättningen för serien hade Bofors åtta lag framför sig. Inte heller när oddsen för vinnare av poängligevinnare presenterades trodde oddssättarna speciellt mycket på Bofors. Först på 29:e plats hittar man förste BIK-spelare, Kristofer Näslund.

– Det säger lite om laget. Det är inte en, två eller tre spelare som ska göra det. Det är fler som måste bidra.

I fjol var framför allt Jacob Blomqvist en stor överraskning och öste in poäng. Måste någon eller några överprestera i år också?

– Vi har ett par spelare i år också som vi tror på. Wessner kommer bidra med en del, Markus Persson, Lidhammar. Men även spelare som Fredrik Höggren och Björn Kindahl kommer bidra med mer i år också, det tror jag.

Mer läsning

Annons