Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Calle: ”Blir lite nervigt”

Han har spelat fyra säsonger i NHL – men aldrig tidigare gått till slutspel. För NA berättar Örebros enda NHL-stjärna Carl Gunnarsson om känslan inför Stanley cup.

Annons

Natten mot den 20 april, svensk tid, säkrade Toronto Maple Leafs en plats i NHL-slutspelet efter åtta år utan slutspelsfeber i ”hockeyns huvudstad”.

Tre betydelselösa matcher senare är det äntligen dags. Natten mot torsdag, svensk tid, drar NHL-slutspelet igång för svensk del.

För Toronto första gången på nio år, alltså. För Carl Gunnarsson första gången någonsin. Örebros ende NHL-stjärna gör sin fjärde säsong i ligan och klubben, men får nu för första gången spela vidare efter grundseriens slut.

– Klart det kommer att bli lite nervigt, det är det alltid när man upplever något nytt. Men nervigt på ett bra sätt. Skönt med fjärde gången gillt, kommer bli stort att få uppleva ett slutspel, säger Gunnarsson som spelade tio matcher med Örebro Hockey under lockouten i vintras.

Hur är läget i stan nu när ni äntligen är i slutspel?– Vi hade tre raka bortamatcher när vi säkrade slutspelsplatsen och har bara hunnit spela en match hemma, så vi har inte hunnit märka så mycket. Men det har varit bra drag hela vintern när vi legat bra till, och går man på stan märker man att folk snackar om det hela tiden. Det är hockey som gäller nu. Det är lite speciellt eftersom folk väntat i nio år, det är grymt skönt att kunna ge tillbaka till fansen efter så lång tid.

Toronto slutade femma i den östra konferensen, ställs mot fyran Boston Bruins i konferenskvartsfinalen, bäst av sju matcher som startar med dubbla matcher i Boston.

– De har tre bra lines, är tunga och fysiska och möta. De är jäkligt bra överallt. Och så har de Zdeno Chara där bak som kan bomba in puckarna.

Lagen har mötts i fyra jämna matcher i vinter. Boston vann första två med 1–0 och 4–2, Toronto den tredje med 3–2 innan Boston vann den fjärde med 3–2 efter straffar.

– Det ska bli jättekul att möta just Boston, det är ett bra lag som jag tycker att vi spelat bra mot. Och vi har ändå tagit tre av fyra poäng på två senaste matcherna, säger Gunnarsson.

Vad är det som gjort er så mycket bättre i vinter?– Vi har fattat att när vi spelat efter vårt system så fungerar det bra. Åren innan har vi slarvat, men nu har vi märkt att när vi spelar som vi ska, och trycker på de punkter vi pratat om, så fungerar det. Det har gett ett bra självförtroende i laget. Och även om vi haft svackor har vi studsat tillbaka snabbt. Dessutom har vi verkligen haft grymma målvakter i James Reimer och Ben Scrivens, de har varit sådär bra att de kunnat stjäla matcher åt oss, kunnat nypa några på egen hand. De två grejerna, att vi studsar tillbaka snabbt och att vi har grymma målvakter, kommer bli väldigt viktigt i slutspelet.

För Calle själv har säsongen kantats av skador. Han hade problem med höft och ljumske redan under tiden i Örebro, missade åtta matcher i februari på grund av samma sak och ytterligare tre i början av april. Men vad som var problemet senast vill han inte svara på.

– Det var bara en liten grej, inte samma som förut.

En säkerhetsåtgärd?– Nej, jag kunde inte lira, men det var ingen stor grej på det sättet att jag riskerade att missa resten av säsongen.

Efter slutspelspremiären i Boston natten mot torsdag spelas nästa match i serien, även den i Boston, natten mot söndag, svensk tid. Därefter spelas matcherna varannan dag natten mot tisdag (i Toronto) och torsdag (i Toronto) samt en eventuell femte match natten mot lördag (Boston) och en sjätte mot måndag (Toronto). Krävs en sjunde och avgörande match spelas den direkt dagen därpå, i Boston, natten mot tisdagen den 14 maj.

Även Boston har en svensk i laget, Carl Söderberg som under uppmärksammade former lämnade Linköping efter årets elitseriesäsong och NHL-debuterade så sent som för två veckor sedan.

Totalt finns 33 svenskar i de 16 lag som tagit sig till NHL-slutspelet.

Övriga åttondelsfinaler (konferenskvartsfinaler): Los Angeles Kings–St Louis Blues, Detroit Red Wings–Anaheim Ducks, Minnesota Wild–Chicago Blackhawks, San Jose Sharks–Vancouver Canucks, New York Islanders–Pittsburgh Penguins, Ottawa Senators–Montreal Canadiens, New York Rangers–Washington Capitals.

Mer läsning

Annons