Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Calle går för guldi sin första VM-final

Han går för guld i dag, ser fram emot firande i Stockholm.
Men bonusen på 120 000 rycker Calle Gunnarsson på axlarna åt.
– Hade jag ingen aning om innan du sa det. Pengar är väl bra, men jag vinner hellre VM gratis än kommer tvåa för alla pengar i världen.

Annons

Calle är Örebros bidrag till det VM-lag som gör en succé som få väntat sig i Slovakien.

Backen, som de senaste två åren spelat i NHL för Toronto Maple Leafs, kliver i kväll klockan 20.30 svensk tid in i sin första VM- final. Mot Finland.

– Tredje gången gillt för min del. Det ska bli fantastiskt roligt. Det är nog så att inte många förutom vi själva trott det här om oss. och det finns inget annat än vinst som gäller i det här gänget, säger Calle på telefon från den slovakiska huvudstaden, ett dygn före nedsläpp.

Trodde du själv innerst inne på VM-final när du anslöt till truppen?– Man hoppas alltid och tror alltid att det kan gå. Men det är klart att jag kollat vilka spelare de andra har, och nationer som Kanada, Ryssland och Tjeckien har alla haft bättre lag på papperet än vi. Men det är inte alltid det som räknas, konstaterar Gunnarsson.

Så varför har ni nått ända fram till final?– Vi har ett fantastiskt go i laget, och alla vet och kan sina roller. Vi går aldrig in för att inte förlora, utan för att vinna. Det finns en skillnad i det som är viktig.

”Berglund leder laget”– Självklart är det också så att några spelare varit viktiga. Viktor Fasth i målet har varit grym, det är inget att hymla med. Patrik Berglund (som leder VM:s skytteliga) har verkligen klivit fram som en ledare för laget, så som jag minns honom från Västerås för några år sedan, säger Calle.

För egen del är han, som alltid, ytterst ödmjuk.

– Ah, det har väl varit lite upp och ned. Men i stort sett tycker jag att det gått bra, svarar han lite undvikande på frågan.

Snarast är det så att Gunnarsson varit en av lagets ledande backar. Inte flashig som unge David Rundblad, men stabil, pålitlig och klok i alla lägen.

Skön svensk inramning

Semifinalen mot Tjeckien i fredags var ytterligare ett steg åt rätt håll formmässigt för laget.

– Första perioden var lite skakig. Men sedan tog vi över och var riktigt bra. Det var en härlig inramning, övervägande tjeckisk förstås men det var svenskarna på läktarna som hördes mest till slut.

Granlunds hockeygodisFinlands Mikael Granlund svarade för VM:s mest spektakulära mål mot Ryssland i fredags. La pucken på bladet bakom mål, gled runt och tryckte in den i första krysset till 1–0.

– Jag har inte sett målet, bara några bilder. Men det var fräckt att våga göra den i en semifinal. Alltid kul med hockeygodis, särskilt om man inte själv blir drabbad, skrattar Calle.

Din uppfattning om Finland?– Har inte sett så mycket av dem än, men vi lär få se en del klipp. Ett fartigt lag, och det blir säkert en tuff match.

Stockholm på måndag om allt går vägen. Vad händer sedan för din del?

– Mitt kontrakt med Toronto har gått ut, och jag har inte pratat med dem än. Hoppas att det blir ett snack i veckan. Jag stannar gärna kvar, trivs i stan och med klubben och känner att vi har något bra på gång.

Pappa Björn och lillbrorsan August var nere och följde Calles äventyr i förra veckan, men har åkt hem.

– Farsan har letat flyg för att komma ned igen, men det är svårt att passa in, säger Calle.

Håll ett extra öga på nummer elva i dag. Inte varje dag en örebroare spelar VM-final.

Mer läsning

Annons