Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damkronorna tog revansch

Damkronorna klarade av pressen och vann med 3–2 mot Schweiz efter en dramatisk avslutning. Nu lever hoppet om en kvartsfinal i hemma-VM för Sverige.

Annons

Efter blott en poäng i VM-premiären mot Japan (3–4-förlust efter straffar) var Sverige illa ute i ishockey-VM i Malmö. För att kunna slåss om en kvartsfinalplats i tisdagens sista gruppspelsmatch mot Tyskland var seger mot gruppfavoriten Schweiz (vann i premiären) nästan ett måste för Damkronorna. Ett Schweiz som i Sotji-OS i fjol i princip slet bronsmedaljerna av halsen på svenskorna.

Då tappade Sverige en 2–0-ledning till 3–4-förlust efter en kollaps i den tredje perioden. Höll undan Nu verkade historiens vingslag gå igenom Malmö isstadion. Inför den tredje perioden hade Damkronorna en 2–0-ledning och med knappa kvarten kvar att spela kom 3–0. Lina Wester snappade upp ett misslyckat uppspel, hittade Erica Udén Johansson framför kassen och forwarden stänkte kliniskt in trean bakom Florence Schelling.

Det var dock inte klart. I slutet av matchen tog Schweiz ut målvakten när Sverige hade två spelare utvisade och i spel sex mot tre kunde Phoebe Stanz reducera. Och i ytterligare ett numerärt överläge tryckte Stanz även in 2–3-reduceringen med drygt två sekunder kvar att spela. Närmare än så kom dock inte Schweiz och Sverige tog hem tre viktiga poäng. Grahm målskytt igen I premiären svarade andrakedjans Erika Grahm för tre mål, men hennes hattrick blev endast värt en poäng.

I måstematchen mot Schweiz visade Modoforwarden återigen vägen när hon efter 6.42 minuter satte 1–0. Med knappt två minuter kvar att spela av den första perioden kom även 2–0. I numerärt överläge fick backveteranen Emilia Andersson helt plötsligt ett skottläge direkt efter tekning och Linköpingsförsvaren satte säkert tvåan via stolpen bakom en stillastående Schelling.

Sara Grahn från Östansjö fick åter chansen i målet. I laget finns dessutom Fanthyttans Jenni Asserholt.

Mer läsning

Annons