Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarchefen: Rätt låta slagsmålet fortsätta

De två hockeyspelarna pucklade på varandra med knytnävarna i en halv minut - och domarna tittade på.
Helt korrekt, anser Hockeyförbundets domarchef Peter Andersson.

Annons
Emil Axelsson och Alexander Ribbenstrand.

Örebro hockeys Emil Axelsson och Västerås Alexanders Ribbenstrand rök ihop rejält under gårdagens hockeymatch på Behrn arena. De kastade handskarna och slog flera knytnävsslag mot varandra ansikten, men domarna höll sig avvaktande på avstånd. Slagsmålet hann pågå i över en halv minut, till publikens jubel, innan slagskämparna särades åt.

Peter Andersson, elithockeyns domarchef, anser att domarnas agerande är korrekt.

- Domarnas säkerhet går alltid i första hand. Att bryta slagsmål är inte vår arbetsuppgift, men så fort det är säkert att ingripa så har vi skyldighet att göra det, säger han.

Även vice domarchefen Lars-Johan Ryhed  anser att domarna gör rätt i att avvakta när nävarna vevar i luften. I första hand bör domarna försöka avstyra bråket innan det urartar, men om det inte går bör domarna i stället avvakta och invänta rätt tillfälle.

- Så fort någon får ett kraftigt övertag eller spelarna håller fast varandra ska de gå in och bryta, säger Lars-Johan Ryhed.

Matchens huvuddomare Wolmer Edqvist, som i måndags fick pris på Idrottsgalan för sin livräddande insats när Örebrospelaren Lihagens hjärta slutade slå, tyckte efter matchen att slagsmålet var "en bra fajt". Han förklarar:

- Så fort Sperrle la plocken på pucken small det mellan spelarna. Inga andra blev inblandade och det var omöjligt att gå i mellan förrän de hade fått slagits ett tag.

Vissa läsare har reagerat över "misshandeln" på isen, men åklagare Gunnar Brodin vill inte göra sådana jämförelser.

- Är man med i leken så får man leken tåla kan man säga. Om båda individerna ger sitt samtycke till att puckla på varandra så är det ingen misshandel. Om det inte blir grovt som att man till exempel stampar den andre med en skridsko i ansiktet.

- Rent teoretiskt skulle ett frivilligt slagsmål på allmän plats, som Stortorget, kunna gå under förargelseväckande beteende. Men inte i en hockeyhall där det sitter folk och väntar just på sån här saker.

Domarchefen Peter Andersson håller med.

- Det går inte jämföra med slagsmål i det civila. Hockeyn har ju sin egen lagstiftning, säger han.

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Matsson Weijber beviljar varje år mångmiljonbelopp till svensk ishockey. Hon har inte sett inslaget i NA-tv men ger en standardkommentar:

- Våld hör inte hemma inom idrotten. Det är ett problem om föräldrar reagerar över vad deras barn få se i samband med idrott.

Men tycker du inte att Svenska ishockeyförbundet kunde göra mer för att stävja våldet på rinkarna?

- Jag vet att de jobbar med de här sakerna jättemycket.

Tycker du att de lyckas?

- Olika idrotter är olika i sin karaktär och kultur. Man kan i stället fråga sig hur det skulle ha sett ut om Svenska ishockeyförbundet hade nonchalerat problemet.

Mer läsning

Annons