Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fahlander rasar mot nytt förslag

Hockeyligan, klubbarna i elitserien, vill ta från de fattiga och ge till de rika.
Ett förslag som är uppe till diskussion nu går ut på att ta miljontals kronor från den klubb som eventuellt går upp, och ge till den som åker ur elitserien.

Annons
Mikael Fahlander.

– Ett horribelt förslag som bara går ut på att de klubbar som är i elitserien i dag vill skydda sig själva. Osportsligt och värdelöst för hockeysverige i stort, säger Örebro Hockeys Mikael Fahlander.

– Alla vet att det är svårt att ta sig upp till elitserien, och ännu tuffare att etablera sig som nykomling. Enligt den diskussion som nu pågår så blir det ännu svårare. Det vore ett stort steg mot en stängd liga, så nära man kan komma utan att gå hela vägen, säger Mikael Fahlander.

FallskärmHockeyligan funderar på att införa vad man kallar en fallskärm för den eller de klubbar som åker ur elitserien. Pengar som enligt förslaget ska tas från den eller de klubbar som tar steget upp.

Alla elitserieklubbar får idag ett ligabidrag på 26 miljoner kronor, pengar som kommer från tv-rättigheter och andra centrala reklamavtal.

25 procent av bidraget, runt 6,5 miljoner kronor, skulle enligt förslaget tas från den uppflyttade klubben och ges till den som åker ur.

– En helt idiotisk tanke. Elitserieklubbarna kliar varandras ryggar, och det är ju inte svårt att räkna ut att förslaget kommer från några av dem som ligger illa till, säger Fahlander, som kommer med ett motförslag:

– Jag föreslår att alla elitserieklubbar ger två miljoner kronor var till klubbarna i allsvenskan, för att ge dem bättre möjligheter att fortsätta fostra spelare. Vad säger Hockeyligan om det förslaget?

"Knappast sportsligt"Linköping är ett av lagen som kan hamna i kvalserien, och därmed riskerar att förlora sin elitseriestatus. Klubbdirektören Mike Helber pekar på att LHC är en stor arbetsgivare och ägare av fastigheter. Han säger till sportbladet.se:

– Det har blivit en förändring för hur en elitserieklubb är uppbyggd. Skulle vi åka ur hamnar vi i ett stort dilemma.

Mikael Fahlander fnyser åt det.

– 6,5 miljoner räddar inte Linköpings ekonomi om de åker ur. Jag utgår i från att de inte är dummare än att de satt undan av de mångmiljonbelopp de redan fått i bidrag för att klara ett besök i allsvenskan. Och det vore knappast sportsligt mot de andra allsvenska klubbarna om de som kommer från elitserien får extra bidrag ekonomiskt.

Återstår att se om förslaget blir verklighet eller inte.

Mer läsning

Annons