Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Örebros okände landslagsmålvakt

Alla pratar om Julius Hudacek. Men Örebro Hockey har faktiskt en svensk landslagsmålvakt.

Annons
Daniel Marmenlind.

Samtidigt som Julius Hudacek tokhyllas för sina insatser och sina Hudashower i SHL har Örebro en målvakt som briljerar på lite lägre nivå.

Daniel Marmenlinds målvaktsspel är en av de stora anledningarna till att Örebros J20-lag gått rekordbra i vinter.

Även om juniorerna på söndagen åkte på fjärde raka förlusten i J20 superelit top 10, 1-2 hemma mot Skellefteå. Ett sent reduceringsmål från Kalle Jellvert räckte inte.

- Vi är inne i en tung period målmässigt just nu. Vi har bara gjort tre mål på fyra matcher. Vi gör inte jobbet som krävs, säger Daniel Marmenlind självkritiskt.

Marmenlind var den stora hjälten när Örebro för första gången i klubbens historia kvalificerade sig för spel i topp-tio-serien. Han hade en räddningsprocent på 93,49 i superelit södra före jul, näst bäst i hela serien.

-  Det gick bra, verkligen kul, och jag hade en bra känsla inför topp-tio-serien, säger han.

I topp-tio-serien är räddningsprocenten så här långt 88,24 på fyra spelade matcher av sju möjliga.

- I de senaste två matcherna (Leksand och Färjestad) har jag inte spelat på topp men i dag kom jag upp iden nivå jag vill även om vi förlorade. Jag tappade pucken lite oturligt vid andra målet, annars tycker jag att det gick bra, säger Örebromålvakten.

Daniel kommer från Märsta, med Arlanda som moderklubb, och spelade i Djurgården förra säsongen.

Varför flyttade du till Örebro?

- Det var lite grejer som hände i Djurgården och jag hade haft lite kontakt med Örebro och känner målvaktstränaren ”Hästen” (Kristoffer Ericson) sedan tidigare. Det känns bra, jag trivs verkligen, säger Daniel som bildar målvaktspar med en annan stockholmare, Oscar Fröberg.

Örebros J20-tränare Lars Ivarsson anser att en av Daniels styrkor är att snabbt komma över ett misstag – ” lasta av skiten” - och snabbt gå vidare.

Något som Daniel håller med om.

- Ja, det är bara att fokusera på nästa puck. Det måste man kunna göra om man spelar ishockey, det är mycket mentalt, säger Daniel.

Beskriv dig själv som målvakt?- Jag är väldigt säker i mitt spel. Lugn, spelar tajt och försöker göra så lite rörelser som möjligt, säger han.

Den 2 februari reser Daniel med Team 18-landslaget till Tjeckien för en femnationersturnering. Mellan den 4 och 8 februari ska Sverige i tur och ordning möta USA, Tjeckien, Finland och Ryssland.

-  Just nu är det jag och Färjestads målvakt Adam Werner som är målvaktspar i landslaget. Men det finns många bra 97-målvakter i Sverige så det är absolut en bonus att komma med där, säger Daniel som har 18 juniorlandskamper på meritlistan sedan tidigare.

U18-VM i Schweiz i april är det givna målet.

- Det skulle vara kul att komma med. Sverige har en bra chans att komma högt i VM, en topp-treplacering absolut. Men USA och Kanada är riktigt bra nationer, säger Daniel.

Daniel skrev ett treårskontrakt med Örebro Hockey inför den här säsongen.

- Jag går ut skolan, Virginskas elitdrottsprogram, under tiden och sen har har jag ett år till, förklarar han.

På sikt hoppas han på spel i SHL.

- Det skulle vara jättekul att få chansen, det man jobbar för. Varje chans man får att träna med A-laget försöker man göra så bra ut av som möjligt, säger Daniel som i höstas var utlånad två matcher till allsvenska Vita Hästen, mot Oskarshamn borta och Almtuna hemma.

- En lärorik upplevelse, säger han.

I Örebros lag mot Skellefteå saknades tjeckiske juniorlandslagsmannen Lukas Vopelka som var avstängd efter ett matchstraff i lördagens förlustmatch mot Modo.

Läs om Örebrobacken Gustav Backströms galna matchande i måndagens NA, papperstidningen!

Daniel Marmenlind.

Mer läsning

Annons