Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Har en skyldighet att vinna för folket i Örebro"

Han är Örebro Hockeys bästa nyförvärv – enligt NA.
Och Ryan Gunderson tror själv att han har en fördel av att inte känna till rivaliteten mellan Örebro och Bofors.
– För mig är det inget personligt, bara en match i mängden. Men vi har ändå en skyldighet att vinna för folket i Örebro, säger backstjärnan inför kvällens derby i Behrn arena.

Annons
Örebro Hockeys Ryan Gunderson besegrar NA-sportens Johan Arvidsson i en air hockey-match med 6-5.

Efter 20 omgångar av allsvenskan toppar Örebro Hockey tabellen. Samtidigt väljer NA att sätta betyg på Örebro Hockeys nyförvärv inför den här säsongen.

Fem stjärnor och enastående som formulering får bara två spelare. Amerikanske backen Ryan Gunderson och målvakten Michal Zajkowski.

– Jag är jättenöjd med starten på säsongen och anpassningen till den stora rinken i Sverige. Det har bara gynnat mig som gillar åka skridskor. Men jag kan fortfarande göra fler poäng, bli bättre defensivt och slipa på mitt spel i powerplay, säger Gunderson som värvades från AHL och Houston Aeros i somras.

– Jag tror aldrig att du kan tänka att du är maximalt bra. Det blir man aldrig. Tänker du så blir du bara lat, säger den 25-årige amerikanen.

”6–5 inget bra resultat”

Han har precis besegrat NA med 6–5 i en match i air hockey. Lugn uppladdning inför derbyt mot Bofors.

– Men 6–5 är inget resultat jag önskar från Bofors-matchen. Så många mål släpper inte Zajkowski in. 3–1 låter säkrare, säger han och skrattar.

För när många andra hetsar upp derbyt och pratar om gamla hatkänslor mellan lagen och städerna fattar knappt Ryan Gunderson någonting. Eller snarare bryr sig.

”Lätt att tappa kontrollen”– I collegehockeyn i USA spelade man så många conference-matcher mot närliggande lag hela tiden så det blev många derbyn. Vet man för mycket om motståndarna är det lätt att man peppar för mycket, tappar kontrollen och drar på sig onödiga utvisningar. Det är inte heller bra.

Ryan Gunderson har gjort 14 poäng på 20 matcher och ligger fyra i poängligan bland allsvenskans backar. Han snittar över 20 minuter i speltid per match. Ändå är det vid sidan om hockeyn han imponerar mest. Med sin inställning till att träna.

– Det har alltid varit så och en grej jag har med mig från USA, säger han.

Tränar direkt efter matchDirekt efter matchen mot Almtuna (3–0) på onsdagen la sig amerikanen på golvet utanför omklädningsrummet – där hundratals människor lämnade läktarna – och körde armhävningar.

Folk gick runt och tittade överraskade de ner på den svettiga snubben i underställ som pumpade på.

Samtidigt duschade hans lagkamrater.

– Jag tränar alltid direkt efter matcherna. Sådana typer av styrkeövningar och core. Är det hemmamatch drar jag direkt till gymmet, är det bortamatch får jag göra som i Uppsala och leta rätt på en fläck på golvet.

Spelade mot Chelios

– Jag hoppas kunna få spela hockey väldigt länge så då är det viktigt att jag tar hand om min kropp. Förra året mötte jag Chris Chelios i AHL med Chicago Wolves. Hur gammal är han? 48? Dessutom är jag inte fysiskt byggd så att jag blir större av träningen. Många andra som skulle träna som mig skulle säkert lägga på sig en hel del muskler.

Gunderson sätter även sin prägel på de kollektiva ispassen.

– Jag försöker alltid vara på plats minst två timmar innan träningen börjar. Då kör jag på själv och bara hänger i hallen. Oftast är jag och Thomas Enström där först. Jag tycker det är skönt och ser till att hinna gymma innan träningen startar.

Hans ettårsavtal med Örebro förlängdes med ytterligare ett år efter bara några månader i klubben. I kväll ska han fortsätta vara en nyckelspelare i Örebro.

– Jag tar det inte personligt utan det här är bara en match i mängden för mig, även om vi har en skyldighet att se till att vinna för folket i Örebro.

Se NA:s betygsättning på Örebro Hockeys nyförvärv och läs mycket mer inför derbyt i lördagens NA, papperstidningen!

Matchguide

Vad: Örebro Hockey–Bofors, ishockeyallsvenskan. Omgång nummer 21.

När: 18.00 i kväll i Behrn arena, Örebro.

Följ matchen: Rapporter på na.se.

Tabellen: Örebro Hockey leder serien på 48 poäng på 20 matcher. Bofors är åtta på 26 poäng på 20 matcher.

Skadeläget i Örebro: Har ljusnat de sista dagarna. Martin Filander och Robin Olsson är fortsatt indisponibla, medan Marcus Jonasén gick för fullt på fredagens träning och tidigare långtidsskadade Christoffer Norgren förmodligen gör comeback mot Bofors.

NA tippar: 5–2.

Mer läsning

Annons