Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missen får måldomarenatt hoppa av sitt uppdrag

Hans felbeslut gav Bofors en poäng och kostade Leksand en.
Nu frånsäger sig mål-videodomaren Lasse Eriksson sitt uppdrag.
– Han har på eget bevåg frånsagt sig fler matcher den här säsongen, bekräftar domarbasen Peter Andersson.

Annons

Själva bakgrundsfaktat känner du till. Det var i fredagens hemmamatch mot Leksand som Linus Perssons avgörande straffräckis godkändes först av domaren Thomas Forsström, och sedan av målvideodomaren vilket fullbordade Bofors vändning och gav hemmalaget bonuspoängen. Helt felaktigt visade det sig strax därefter.

– Jag har sett bilderna från målkameran och där ser man solklart hur pucken tar i ribban och att det inte är något mål, säger Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan.

”Någon form av synvilla”

Han har en egen teori kring hur målbeslutet kunde bli så fel. I en av kameravinklarna är det inte helt klockrent att pucken aldrig är över mållinjen.

– Jag tror det handlar om någon form av synvilla beroende på den tvådimensionella bilden, och som kan uppstå i en stressande situation. Det ska inte behöva göra det, och det vi kan göra är att se över träning och utbildning. Vi får ta lärdom av det, finns det en procents chans att något blir fel så ska vi försökta täppa till det.

Målvideodomaren Lasse Eriksson, som förra onsdagen godkände den historiskt första videogranskningen i Nobelhallen (Daniel Wessners 2-1 mot Malmö), vill själv inte kommentera händelsen, men har tagit beslutet att inte fortsätta videogranska några fler matcher den här säsongen. Det berättar domarbasen Peter Andersson som varit i kontakt med Eriksson den gångna helgen.

– Han är naturligtvis tagen av det, självklart. Det är en person som jobbar i stort sett ideellt och som inte är van vid att hamna i riksmedia och det tar hårt, det kan jag helt klart känna för, säger Andersson.

Att utsätta, som du säger, nästan ideellt arbetande människor för den pressen, tycker du det är rätt?

– Definitivt, hockeydomare blir utsatta, men jag kan tycka att det i den här frågan har blivit många utspel från spelare som egentligen har för dålig insikt i hur det fungerar. Det är bättre att de som styr och ställer får ge rätt bild. Åtar man sig ett sånt här uppdrag så tror jag man vet att man ger sig in i något som ger konsekvenser om det görs misstag. Det måste man ha med sig och det tror jag alla som jobbar är medvetna om att det är så.

Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan:

– Det tror jag du förstår att det inte är möjligt att ha 30-40 heltidsanställda inom en överskådlig framtid. Utan vi måste attackera det här på rätt sätt, med kunskap, utbildning, träning och så vidare. Att se till att domarna får det de behöver för att kunna göra ett fullgott jobb i sina videobedömningar. Sånt här ska inte behöva inträffa och vi får lära oss läxan.

”Bedrövligt av Aftonbladet”

Stefan Bengtzén, sportchef i BIK, gillar inte snacket i bland annat Aftonbladet om att videodomarna har ”hemmahjärtan” som gör att de ibland dömer fel av misstag.

– Det är bedrövligt hur de blåser upp en sådan här sak, och framförallt är det väldigt tråkigt för Lasse personligen. Det finns ingen måldomare, vare sig i Karlskoga, Stockholm eller Ängelholm, som medvetet skulle döma fel. Sådant finns bara inte.

Är det rätt att ha funktionärer, med koppling till klubben, som videodomare?

– Till syvende och sist är det en fråga om ekonomi, och i slutändan blir det ohållbart att lägga på fler kostnader. Det är domarkostnader och vaktkostnader och poliskostnader och till sist går man inte ens plus på hemmamatcherna. Att tillsätta videodomare på samma sätt som vanliga domare skulle helt enkelt bli för dyrt.

Mer läsning

Annons