Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare i hockey-upploppet

Örebroaren Jonas Svensson, 27, hamnade mitt i det kaotiska hockeyupploppet i Vancouver.
Han blev vittne till flera stora slagsmål.
– Det var det sjukaste som jag upplevt. Jag blev riktigt skärrad, säger han till NA.

Annons

Våldsamma kravaller utbröt i centrala Vancouver efter att Vancouver Canucks förlorat den sjunde och avgörande NHL-finalen hemma mot Boston Bruins. Minst 57 människor skadades, varav en svårt, när slagsmål utbröt, skyltfönster krossades och bilar sattes i brand.

Mitt i allt kaos befann sig Jonas Svensson från Örebro. Han är säljare och marknadsförare för ett tour- och eventföretag.

På väg hem från pub– Jag var på väg hem från en pub där jag sett finalen med några kompisar. Eftersom det spårade ur totalt när Vancouver förlorade finalen 1994 var det ingen överraskning att det skulle bli upplopp igen. Men att det skulle bli så här urspårat hade jag aldrig kunnat drömma om.

Jonas blev själv vittne till flera stora slagsmål.

Moloktovcocktails

– Det var supportrar som slogs med varandra. Riktiga huliganer från kringliggande städer som kommit hit med moloktovcocktails och andra grejer. Bara för att förstöra. Det finns inga hockeyhuliganer i Vancouver. Så jag tror att det var uppgjort och att det hade smällt på samma vis inne i staden även om Canucks vunnit Stanley cup.

Kravallfilmer med brinnande polisbilar och omkullvälta bilar fyller Youtube.

"Overklig syn"– Så här dagen efter är det en overklig syn. Det ligger krossat skyltfönsterglas överallt. Och i stället sitter det playwoodskivor där det förut var glas. Där har folk skrivit budskap om hur staden har svärtats ned och liknande saker. Det är väldigt olyckligt det som har hänt. Nu pratas det även om att en person ska ha blivit dödad under kravallerna.

Polisen fick inte ingripa– Problemet här i Kanada är reglerna för poliserna som inte får ingripa. De kunde i stort sett inte göra mer än att skjuta tårgas. De har inte den behörigheten. Nu tankas det upp massa bilder på Facebook där folk ska identifieras och få stå till svars. Just nu är många jäkligt skärrade och förbannade här i stan. Det kryllar av folk som inte verkar fatta vad som har hänt och som bara går runt och fotar all förstörelse inne i centrum.

Jonas Svensson från Örebro.

Mer läsning

Annons