Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pär Mårts: "Vi måste hitta ett sätt att vinna"

Tre Kronor har kommit till Örebro för att hitta VM-spelet. Det säger tränaren Pär Mårts till NA efter landslagets första träningspass i Behrn arena.

Annons

Två duvor hade förvillat sig in i Behrn arena och flög runt strax under taket samtidigt som Tre Kronor-spelarna gled ut på isen för sitt första träningspass under det som benämns som "VM-läger fyra".

Frågan är vilka spelare som kommer att lyfta och bli flygfärdiga lagom till VM.

Förbundskapten Pär Mårts vet inte än. Hur många, och vilka, av spelarna som just nu befinner sig i Örebro som kommer att få chansen att spela VM på hemmaplan beror till stor del på hur det går i Stanley cup. Vilka lag som blir utslagna, vilka svenskar som blir tillgängliga och vill spela VM.

– Det är samma för alla spelare som är här. Det blir tuffare och tuffare ju fler som blir tillgängliga från NHL-slutspelet. Men bara för att man spelar i NHL har man inte företräde, det är spetskompetens vi söker. Det är upp till spelarna som är här att bevisa att de ska ha en plats i VM, säger Mårts till NA.

Hur många av spelarna som är kvar i Stanley cup-slutspelet är aktuella för VM-spel?

– De allra flesta. I fjol var det bara tre spelare som tackade nej till att spela VM, och då har vi nästan 80 spelare i NHL. Det ser ungefär likadant ut i år. Men vilka vi väljer att ta in är en annan fråga.

Vad är du ute efter i veckans båda matcher mot Schweiz?

– Vi måste hitta ett sätt att vinna på. Dessutom är det viktigt för de enskilda spelarna att kliva fram. Det behöver inte vara att de gör fantastiska individuella grejer, det kan också vara att de bidrar till laget. Vi behöver många olika typer av spelare i VM-truppen.

Vad vet du om Schweiz lag?– De har New York Islanders Nino Niederrieter (en poäng på 55 NHL-matcher i vinter) som spelat mycket i juniorligorna i Nordamerika och som vi mött ett antal gånger med juniorlandslagen. En avig spelare som kallas "El nino". Och så har de Patrick von Gunten (24 poäng på 51 matcher i Frölunda i vinter), Luleåjunioren Dean Kukan och några spelare till vi har koll på, men i det här läget fokuserar vi ingenting på Schweiz utan bara på vårt eget spel.

I morgon, tisdag, gör Tre Kronor två ispass i Behrn arena, 10.00-11.20 och 16.00-17.20, och på onsdag väntar matchvärmning på förmiddagen och match mot Schweiz på kvällen. Därefter drar spelarna vidare till Nyköping för träning på torsdagen och match på fredagen innan lägret avslutas.

Därefter tas en ny trupp ut till Tjeckiens EHT-turnering som spelas nästa vecka.

Läs mycket mer om Tre Kronor i tisdagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons