Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salming hyllar Gunnarsson

I natt kliver Calle Gunnarsson, 24, in i sin andra NHL-säsong – den första från början – i supermatchen mot Montreal Canadiens.
Men redan nu hyllas örebroaren av svensk hockeys störste spelare genom tiderna, Toronto-ikonen Börje Salming.

Annons

– Jag har sett Calle spela och han har stor potential. Han borde få spela varje match den här säsongen, säger Salming till NA.

NA är på plats i Toronto den här veckan för att följa Calle Gunnarssons liv som NHL-proffs. Örebrokillen som via Linköping och elitserien gjorde succé i VM förra året och sedan hamnade i anrika Toronto Maple Leafs. Redan ett år innan klubben trodde att han var mogen att åka över.

Klarade sista gallringen

01.00 svenk tid natten mot fredagen gör han sin första riktiga säsong från start i Maple Leafs. Fjolåret inleddes i farmarlaget Toronto Marlies men slutade ändå med 43 NHL-matcher och stort förtroende från genereal managern Brian Burke.

Trots en svajig försäsong, där kanadensiska tidningar spekulerat i om Gunnarsson måste inleda även det här året i AHL, klarade han på måndagen den sista gallringen.

Fyra spelare försvann. Inte Calle. Han spelade samma kväll över 20 minuter när Maple Leafs besegrade ett b-betonat Detroit Red Wings med 5–2 i genrepet. Bara tre spelare hade mer istid.

Har tröjan högst upp

När nu säsongen bara är timmar bort från ”Slaget om Kanada” hemma i Air Canada centre får örebroaren, som ser ut att spela i tredje backpar med Mike Komisarek, en tidig hyllning.

Från den störste av dem alla i Toronto.

Han som har sin tröja både högst upp i arenans tak och de hundra meterna längre bort i prestigefyllda Hall of fame. Nu 59-årige Börje Salming spelade i Maple Leafs från 1973-1989 och satte avtryck som ingen annan svensk.

– Jag såg Calle spela förra säsongen när jag var över. Jag måste erkänna att jag inte sett honom så mycket men jag såg att han har stor potetial. Han har en bra chans att spela hela säsongen. Det var ju fem-sex år sedan Maple Leafs var i slutspel så det är bara att hoppas att de får till det den här säsongen, säger Salming på telefon till NA.

– Jag ska själv komma över i november och titta igen. Hall of fame har ett lag som turnerar runt och spelar i en uppvisningsserie. Som lever helt på det. 60 matcher per säsong. Förra året spelade jag sju matcher på sju dagar på västkusten och var helt trasig efteråt. Det gör jag inte om nu, säger han och skrattar.

Calle var i Marlies i början av förra säsongen. Hur ser du på att utvecklas i AHL?

– Jag har själv aldrig varit där så det är lite svårt att uttala sig om. Klart att det är en degradering. Men samtidigt måste man se det positivt. Man är i Nordamerika av en anledning och det är att spela hockey. Så gillar man spelet hockey gäller det bara att få ut så mycket som möjligt och har man lite som spelare kommer man upp igen.

Hur ser din koppling med Toronto ut i dag?– Jag åker över nån gång varje år. Mest för de här Hall of fame weekends där alla är som en enda stor familj. Klubben tar hand om mig och fixar hotell och allt. Behöver jag något fixar dom det. Det är skönt eftersom det i bland kan vara rena Fort Knox att komma in i arenan.

Calles debutår i siffror

Matcher: 43.

Mål: 3.

Assist: 12.

Poäng: 15.

Plus/minus: +8.

Utvisningsminuter: 10.

Skott på mål: 45.

Mer läsning

Annons