Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Kronor-Bellissimo 4-0

Förre Bik-målvakten Daniel Bellissimo räddade 38 skott.
Men Tre Kronor kunde ändå besegra Italien med 4-0.
Ett nyanlänt NHL-proffs bidrog till segern.

Annons
Förre Bik-målvakten Daniel Bellissimo försökte freda Italiens mål mot Tre Kronor.

Han landade efter en lång flygresa på lördagsmorgonen – och spelade i ishockey-VM samma kväll.

Patric Hörnqvist blev poänglös men bidrog till Tre Kronors seger över Italien, 4–0 (2–0, 1–0, 1–0).

Den 25-årige Nashvilleforwarden var tredje bästa målskytt bland svenskarna i NHL med 27 fullträffar den här säsongen. Han ska bidra med mål i Tre Kronor. Det gjorde han också, fast han inte hamnade i målprotokollet.

Hörnqvist hade stor del i det svenska 3–0-målet då han skymde italienske målvakten Daniel Bellissimo, Karlskogamålvakten som spelar i Timrå nästa säsong. Backen Erik Karlsson laddade och sköt mål i spel fem mot tre.

Hörnqvist hade också två frilägen i den andra perioden – men Bellissimo klarade båda gångerna.

Franzén borta

Med Johan Franzén borta efter det brutna näsbenet mot Ryssland i fredags behövdes verkligen Hörnqvist. Pär Mårts fick rulla på elva forwards för tredje matchen i rad och lät tre centrar (Niklas Persson, Marcus Krüger och Calle Järnkrok) dela på jobbet mellan fyra ytterforwardspar.

Hörnqvist spelade tillsammans med Daniel Alfredsson.

Franzén förväntas dock spela i gruppavslutningen mot Lettland på tisdag.

Tre Kronor hade fredagens stjärnmöte och 3–7-smäll mot Ryssland i benen och var inte på topp. Men det blev ändå en ganska behaglig resa tack vare ett tidigt ledningsmål. Marcus Krüger gjorde 1–0 redan efter 5.13 på en målvaktsretur sedan Erik Karlsson först skjutit. En bra start också för Hörnqvist som var inne på isen.

Backen Staffan Kronwall styrde in 2–0 efter 19.12.

Landeskogs första

I den andra perioden dominerade Tre Kronor stort, vann skotten, med 17–7, men gjorde bara ett mål – det genom Karlsson då Hörnqvist skymde. Henrik Zetterberg spelade fram och var den som hade fixat spel i fem mot tre då han drog på sig två italienska utvisningar i samma byte.

Gabriel Landeskog gjorde sitt första landslagsmål i sin åttonde landskamp när han sköt 4–0 i början av tredje perioden.

AIK-målvakten Viktor Fasth, som hade en tuff kväll mot Ryssland med sju insläppta mål, fick fylla på självförtroendet med att hålla nollan för första gången i den här VM-turneringen. Han räddade 19 skott.

Den femte VM-segern innebär att Tre Kronor är klart för kvartsfinal och som sämst kan bli trea i gruppen. Nu väntar två spelfria dagar innan Lettlandsmatchen.

(TT)

Mer läsning

Annons