Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag kan vara fotbollsexpert

Annons

Man märker att det börjar närma sig nu. Allsvenskan är bara några veckor bort och telefonen visar lite liv igen efter en lång vinterdvala. Nu ska svar åter krävas på de eviga fotbollsexpertfrågorna. Vem vinner? Vem floppar? Vilken tränare ryker först? Vem blir skyttekung? Å så vidare

Så jag går och häller ut lite kaffesump och letar efter tecken, tecken som i och för sig lika gärna kan finnas i skyn eller i avföringen efter en brunbjörn i Dalarna som sovit på rygg hela vintern. Efter moget övervägande, där jag hoppat fem gånger på en K-brunn för tur och gått tre gånger runt mitt hus, så rullar jag ut en mening ur min mun som säger:

ÖSK kan komma fyra i år! Och det är ju sant, det kan ju ske.

Det är sånt där man borde ta betalt för att säga i dessa kristider. Orakelprognoser från experten. Vi är många som inför den stundande allsvenskan får ikläda oss magikerhatt och trollspö och möta upp kraven på att sätta knorren på rätt plats med en bindel för ögonen. Professionell gambler skulle man kunna se mig som, som börsmäklare i tider av oro.

Jag har en kollega som jag då och då brukar sitta och snacka rubriker med, oftast kvällstidningsrubriker. Det är en smart kille som pluggat journalistik och gjort avhandlingar och grejer, inte en förortsautodidakt skribent som jag.

Uppsvälld mage KAN vara dold sjukdom Volvos nya bil KAN vara livsfarlig Zlatans nya klubbadress KAN bli Real Madrid Kollegan kallar den här typen av journalistik för någonting men jag kommer för närvarande inte ihåg vad. Men det handlar om att tidningarna skapar en nyhet av ingenting. För det är ju så att Zlatan rent teoretiskt faktiskt KAN gå även till Barcelona eller Chelsea. Ja, kanske stannar han till och med i Inter eller också KAN han lägga av. Allt är möjligt i fantasins värld.

Ibland kan jag känna mig så här när det återigen är dags för en ny allsvensk säsong. Att jag är en KAN-expert inom fotbollen. Kalmar FF kan vinna guld igen kommer jag säkert säga i något sammanhang. Men det kan IFK Göteborg också, vinna guld alltså, liksom Elfsborg kanske? Innan allt kör igång så är det mesta bara rena spekulationer, gissningar. Vi vet ju inte ens trupperna innan transferfönstret stänger sista mars. Därefter har vi förutsättningarna, när det bara är några dagar kvar till kick off. Men då är alla förhandsartiklar redan klara, inför-bilagorna redan tryckta och de svar man gett på olika håll till vissa delar redan helt irrelevanta. Men okej, det hör till. Att spekulera är ett nöje som höjer temperaturen inför säsongen, det bidrar till intresset och håller igång samtalen.

Hörru Pelle, vad tror du då om ÖSK i år?

Tja, jag tror faktiskt att dom kan nosa på toppen i år. Det är även möjligt att Alejandro Bedoya blir en hit och att Kim Olsen faktiskt kan spela mer än hälften av matcherna. Tahirovic kan kanske flytta utomlands igen och Alvbåge kan faktiskt hålla nollan i mer än fem matcher i år. Eller hur?

Det enda som annars är helt säkert är att bollen är rund och att domaren alltid har fel.

Mer läsning

Annons