Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag som tänkte döma ut Wirtanen

Annons

Det är lätt att bli lurad. Jag kommer på mig själv när jag pratar med andra.

Det är dag fyra tillsammans med ÖSK på gamla inbitna partystället Agia Napa.

När nära och kära vill ha en lägesrapport handlar det inte om frågor. Det är tydliga konstateranden som: Svettas du i badvattnet, du tar väl en öl åt mig också, visst njöt du av helkroppsmassagen?

Om det inte varit för att jag i hotellrummet knackat ihjäl kackerlackor stora som sköldpaddor, tvättat mig med brunaktig och begagnad tvål och försökt att få rätsida på paraplyet som vänts ut och in av stormvindarna hade jag nog pallat att berätta om en helt annan verklighet.

Samma fel gjorde jag när jag inte tittade tillräckligt nära på ÖSK.

Veckans träningar har varit så lättsamma och otäckt trevliga att jag i fredagskrönikan bad om en attitydförändring innan leendena blir falskare än en clowns. Jag har under hela försäsongen oroat mig för att ÖSK-spelarna inte brytt sig tillräckligt mycket efter att ha förlorat matcher. Lite: Skitsamma, uddamålstorsk mot Hammarby är ju helt okej.

Även tomma nätter följs ju av en dag.

När jag retade mig som mest och tänkte veva upp varningsflaggan stod det ett helt lag och drog ner brallorna på mig.

20 mot Hammarby bryr jag mig inte ett dugg om. Det som var hela grejen var att ÖSK spelade som Kanada brukar göra i hockeymatcher mot Sverige. När man som svensk ser matcherna brukar jag skämmas. Över fegheten, den tragiska upphaussade respekten och hur lillebrorkomplexet kan göra 20 Nils Holgersson av ett lag som egentligen bara har allt att vinna.

Den här matchen var viktigare än alla de andra under försäsongen.

Med den här taggningen och uppoffrande spelet blir ÖSK ett lag som kan slå alla lag. Med den belåtna inställningen från tiden före Cypern blir ÖSK ett lag som kan förlora mot alla lag.

Hade tänkt att döma ut Tommy Wirtanen i den här spalten. Han drog på sig en skämmig flyttskada i ryggen och har inte imponerat ett dugg efter det. Mitt bland lyckade värvningar som Kim Olsen, Bertin Zé och Eric Bassombeng kom plötsligt ett misslyckande.

I uppochnervändavärlden kanske det hade funkat.

Just därför gjorde det just det.

Mot Hammarby slet Tommy Wirtanen som om han kämpade för sitt liv. Trots att han återigen var nedflyttad på en position lika ovan som han själv varit osynlig tidigare.

Just då gjorde han något som bara Magnus Kihlberg gjort tydligt i ÖSK under försäsongen. Han lyfte ett helt lag genom att bara visa rätt inställning.

Tommy Wirtanen satte avstamp för något som kan bli mycket roligare än det skojiga som varit. Helt oväntat, men helt nödvändigt.

Mer läsning

Annons