Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kif har stärkt sina positioner i landet

Annons

Ska Kif Örebro klafsa upp från mittenträsket?

Frågan ställs inför varje säsong - svaret har alltid blivit detsamma. När sista matchen för året är spelad har Kif stått mitt ute på mossen med gyttja upp till midjan.

Att bli sjua i Sverige är visserligen ingenting att skämmas för, men nu är det dags för någonting annat. Det är alla överens om - spelare, tränare, klubbledning, publik och vi i media.

Kanske är det den här säsongen som det ska hända. Gårdagens damallsvenska upptaktsträff på Operakällaren (jo, fint ska det vara) gav i alla fall sådana vibrationer.

Det var nämligen närkingsk touch på mycket av det som hände uppe på podiet. Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson hade plockat med sig Stina Segerström till Stockholm och Umeås Mika Sankala hade Lisa Dahlkvist i sällskap.

Visserligen lär inte det hjälpa Kif Örebro i årets allsvenska, men det gav i alla fall en ledtråd om att distriktets damfotboll har stärkt sina positioner i landet. I alla fall är det så jag tolkar det.

Dessutom valde En Perlskog, expert och sidekick till konferenciern Åke Unger, att placera Kif Örebro på medaljplats när det var dags för honom att spå den allsvenska sluttabellen.

Fyra och därmed ett brons var Perlskogs profetia. Ett banbrytande tips som förmodligen gav eko i fotbolls-Sverige.

Återstår att se hur Richard Holmlund och hans manskap kan leva upp till de högt ställda förväntningarna. Försäsongen har givit positiva indikationer, men den är inte värd mycket när allvaret väl drar i gång.

Det har vi sett många gånger tidigare.

På två tydliga punkter måste Kif Örebro bli bättre om man ska vara med och slåss uppe i toppen. Den ena är att helt enkelt måste göra fler mål.

Ett problem som finska nyförvärvet Sanna Talonen och pånyttfödda Maria Nordbrandt har planer på att skjuta sönder och samman.

Den andra är att Kif måste ta fler poäng på bortaplan. Förra säsongen blev det bara nio.

En första värdemätare på hur väl laget klarar sig utanför länsgränsen får vi redan i morgon, onsdag, då Örebro tjuvstartar allsvenskan med bortamatch mot regerande mästarna Umeå.

En poäng på Gammliavallen vore en start att drömma om.

Noterat i övrigt från upptaktsträffen:

* Att publiken fick varsin mentometerdosa att använda. Något som Åke Unger gick i gång på ordentligt. Det skulle tryckas och tyckas om både det ena och det andra.

Ett axplock av resultaten: 40 procent trodde att premiären Umeå- Kif Örebro skulle sluta oavgjord, 1,9 procent gissade att Kif skulle åka ur allsvenskan och 51 procent trodde att Lisa Dahlkvist var släkt med Daniel Westling(!).

* Att legendaren Torbjörn Nilsson har rensat upp rejält i Göteborgs spelarled. Lite väl mycket kanske. Efter några sena spelarförluster består västsvenskornas trupp endast av 13 utespelare.

* Att färske Linköpingstränaren Magnus Wikman inte riktigt visste var han hade sitt lag inför premiären. "Jag har knappt sett spelarna", sade Wikström och syftade på att många varit borta på landslagsuppdrag.

* Att väldigt mycket kretsar kring Ldb Malmö för tillfället. Inte nog med att laget är favorit till SM-guldet, på upptaktsträffen hade klubben till och med ordnat pausunderhållningen.

Tronskiftet från norr till söder är snart ett faktum.

Mer läsning

Annons