Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kif längre än någonsin från topplagen

Det fanns en tid när Richard Holmlund och Bernhard Nilsson tränade Kif Örebro. Då skröt tränarduon om hur mycket närmare topplagen Kif kom säsong efter säsong. Det var liksom det allt handlade om. Inga tankar om guld eller mirakel. Ett resultat. Ett måttband.

Annons

Efter att ha sett Kif förlora med 7–0 mot Tyresö och 6–0 mot Göteborg tror jag inte klubben varit så långt från toppen sedan ... ja, snudd på åren i division 1.

Tur att både AIK och Djurgården finns som räddningsplankor.

När jag gnällde efter en

förlust mot någon av guldfavoriterna brukade både Holmlund och Nilsson slå på stora ursäktsmaskinen och låta den rulla några minuter. Under sina år som ansvariga tog de skalp efter skalp mot Umeå, Malmö och Göteborg och var till slut uppe och flåsade SM-guldkandidaterna i nacken in i höstspurten.

Nu är Kif Örebro utan den självklara ledaren och det kan inte bli tydligare. Oersättliga landslagsbacken Sara Larsson är fotskadad och borta upp mot en månad till. En skada inte bara på Sara – utan på hela lagspelet och självförtroendet som ska hålla uppe det.

Strukturen slås sönder för minsta lilla fel och spelarnas huvuden rullar i gräset lika fort som motståndarnas mål.

Mot Göteborg attackerade Christen Press och Lisa Ek strategiskt mot Susanna Lehtinen och Moa Narving, som låg fel i positionerna och hade det väldigt jobbigt. Ett mål bakåt och korthuset blåste i väg i den kyliga aprilvinden.

På mittfältet handlade allt om Marie Hammarström som slog bollar mot felvända anfallare ur form. Sarah Michael borde inte ens spelat som det såg ut. Hade det funnits någon som helst konkurrens i laget hade hon förstås varit petad nu.

Norrettans skyttedrottning Linda Fransson har inte komma till sin rätt som högerytter i Kif. 23 mål förra säsongen och mål i var tredje match i allsvenskan under de tre tidigare åren där med Umeå Södra och Sunnanå. Men helt chanslös hittills i år och utbytt tidigt i den andra halvleken mot Göteborg.

Om jag nu ändå är inne på gnällspåret så måste frågan om Kif Örebros framtid ändå ställas. Hur länge kommer klubben överleva ekonomiskt egentligen?

Blödande ekonomi i flera års tid och nu publiksiffror som är botten. Inte ens 500 åskådare på Behrn arena, varken mot Umeå IK eller Göteborg. Två lag som kan vinna SM-guld i år. Två lag som ska vara självklara publikmagneter. Inte minst när allsvenskan bara är några få omgångar gammal. Så svalt är intresset för Kif just nu.

Dessutom väntar Tyresö och publikfavoriten Marta hemma i sista omgången i höst. Då kan Tyresö redan ha säkrat sitt guld och Kif Örebro vara fast i ett ingemanslands i tabellen. Det skulle innebära en publiksiffra närmare 1 000 åskådare än de drygt 5 000 som kom till Behrn 2005 och såg på Marta.

Jag vet inte vad Kif budgeterat med för publikintäkter men den här starten kan inte vara något som tjockar till plånboken. Nu krävs ett lyckat OS och en kanonspark i krysset igen av Marie Hammarström för att få upp intresset. Annars kommer publiksiffrorna svida mer än 0–6 och 0–7 framöver.

Mer läsning

Annons