Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina gör mig totalt förvirrad

Annons

Jag kan inte sätta på fingret på vad jag tycker om Kina. Vissa delar av landet gillar jag, men vissa saker måste jag förkasta totalt, säger mitt frukostsällskap.

Han har varit i landet i åtta månader för att skriva om den vaknande draken för en av världens största nyhetsbyråer.

Hans tveksamhet gör att jag känner tillförsikt, i alla fall för egen del. Om han inte har lyckats bestämma sig efter åtta månader så är det inte konstigt att jag är totalt förvirrad efter en knapp vecka.

Han stryker sin rakade skalle och fortsätter sin fundering:

- Jag vet inte vad kineserna tror på, men jag har en känsla att de tror på pengar.

Och det är nog någonstans i det området som fingret ska sättas ned.

Allt i Kina är kommersialiserat. Utom den politiska makten.

Den kommunistiska regimen har svämmat över den civila delen av Kina med pengar och gränslös konsumtion. Den politiska makten håller den för sig själv.

Någonstans på vägen till köpfesten har det som brukar kallas demokrati glömts bort.

Opium till folket, kanske Marx hade sagt.

Som gäst på en av Chengdus många lyxhotell är det svårt, nästan omöjligt, att märka något av ett förtryck. Hade jag haft CNN på min tv hade jag kanske märkt att tv-censuren jobbar i realtid och stryper sändningen när något negativt om Kina yppas. Uppgifter säger samtidigt att 50 000 internetpoliser ser till att även det gränslösa nätet inte visar sina förbjudna sidor.

Jag har själv konstaterat att man inte kan läsa Wikipedia i Kina.

Kinas kommunistparti är inte speciellt förtjust i tanken att vanligt folk skriver sin egen historia.

Rapporterna från organisationer för mänskliga rättigheter innehåller långt mer tragiska exempel. Människor tvångsförflyttas för att ge plats för skrytbyggen inför OS. Oliktänkare fängslas och Amnesty rapporterar om tortyr.

Vanligt folk protesterar genom att i miljoner lämna det styrande kommunistpartiet.

Jag pratade med handelsministern Sten Tolgfors innan jag reste till Chengdu och han blev försvarsminister.

Tolgfors betonade vikten att Sverige arbetar hårt för att mänskliga rättigheter upprätthålls i Kina. Ändå fick hans chef Fredrik Reinfeldt tuff kritik för sin flata inställning till ämnet när han träffade Kinas president Hu Jintao i Stockholm i somras.

Sanningen är att hela världen är med i köpfesten och därför väger man kritik noga i jämförelse med risken att förlora marknadsdelar som är ofantliga. Inte konstigt då att både Fifa och IOK har lagt sina största mästerskap här.

I går hade fotbolls-VM premiär i Shanghai och Tyskland vann mot Argentina med 11-0.

Det var ett mäktigt styrkebesked av det regerande mästarlaget, men knappast det som damfotbollens företrädare hade önskat.

I dag spelar Sverige den första matchen. Nigeria står för motståndet och Super Falcons har i sann gammal svensk sportjournalisttradition skrivits upp som fotbollsspöken.

Premiärkvällens storseger för Tyskland tyder dock på att etablerade Sverige blir för starka för afrikanskorna. Jag tippar en säker svensk seger.

Mer läsning

Annons