Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kittlande tanke på historisk kvartsfinal

Trots att det inte var länge sedan förra länsderbyt mellan Lindesberg och Örebro Volley så känns det som om det har hänt otroligt mycket. Lindesberg har en stark trend med bland annat två raka segrar mot suveränerna Engelholm medan Örebro Volleys senaste tid mest kantats av svarta rubriker i media.

Annons

Skilda världar kan man definitivt säga, men verkligheten överensstämmer inte alltid med vad man ser eller läser. Att Örebro Volleys problem når media betyder inte att alla andra volleybollag i elitserien är fria från oroligheter.

Jag skulle säga att denna tid på säsongen har de flesta lag en mer eller mindre omfattande kris. Hur man tacklar denna kris avgör mycket hur framgångsrikt laget kommer att vara när väl slutspelet startar.

En del lag kommer vara problemfokuserade och andra lag kommer att vara problemlösare. Det viktigaste är dock att inte leta svagheter samt att inte göra eventuella problem större än vad de är.

I en grupp finns det missnöjda spelare och de är inte alltid ett problem i sig. Det finns många exempel på lag som trots en hel del motsättningar kan prestera. Men om kärnspelarna tappar fokus och spiller energi på saker de inte kan påverka så finns det risk att de blir till en belastning för laget.

Till syvende och sist kommer det att handla om tillit, både till sin egen förmåga och till sina lagkamraters.

Lindesbergs stomme med trygga rutinerade svenska spelare gör att de har en bättre grund att stå på när lagbygget sätts på prov. Anna Rönnbäck och Matilda Wikander känner inte bara sig själva utan har också stor erfarenhet när det kommer till fokusering inför ett slutspel.

I nya Örebro Volley är det svårt att förutse vilka spelare som kommer att bli drivande och föra laget framåt. Jag ser gärna att unga passaren Julija Mönnakmäe fortsätter att tävla som hon gjorde i matchen mot Svedala. Sedan gäller det att nya lagkaptenen Tina Johansson inte överarbetar sin nya uppgift utan praktiserar devisen ”lead by example”.

Helgens länsderby kommer givetvis att innehålla massor av prestige, men de tre poängen som finns i potten kommer också få konsekvenser. Vinner Lindesberg kommer de att ha stor chans att sluta tvåa i tabellen och då tror jag att de kommer att välja Örebro Volley som motståndare i kvartsfinal. Om Örebro sätter käppar i Lindesbergs hjul så kommer garanterat Katrineholm välja Örebro Volley till sin kvartsfinalmotståndare.

Hur som helst en tuff resa för Örebro, men tanken på en historisk kvartsfinal mellan länslagen är minst sagt kittlande.

Mer läsning

Annons