Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klandrar inte Peter om han tar chansen

Tanken var att Örebro Hockey skulle accelerera upp inför kvalserien men istället förlorade laget andra matchen i rad rad. Det har inte hänt sen i oktober.

Annons

Mot Södertälje kraschade den allsvenska serieledaren fullständigt. Det som varit lagets signum, inställningen och moralen, var nedmonterat i molekyler.

Örebro var inte beredda att ta kampen och som någon skrev på na.se under matchrapporteringen: ”Örebro hade kunnat spela tio perioder till utan att göra mål”.

Så kändes det. Och det oroar.

Samtidigt som Örebro går in i den viktiga förberedelseperioden inför kvalserien så gäller det att ruska om spelarna och få dem att inse att de faktiskt inte är där ännu.

Pratade med backen Stefan Warg efter matchen som erkände att spelarna ligger lite för långt fram i tanken, och att man måste tillbaka till nutid. Bäst det, annars kan det gå riktigt snett. Falsk trygghet kan straffa sig, även om jag innerst inne inte tror att Örebro missar alla de tio matchbollar som återstår.

Samtidigt nås vi på NA av uppgifter att svenska mästarna Färjestad redan lämnat ett konkret bud till tränaren Peter Andersson inför nästa säsong.

Dålig tajming kan tyckas.

Färjestads sportchef Thomas Rundqvist förnekade när jag pratade med honom på måndagseftermiddagen. Givetvis. Vad ska han göra annars? Att i det här läget lägga ytterligare ved på brasan i en mästarklubb som varit krisstämplad och precis kickat sin tränare vore allt annat än smart. Det Färjestad behöver just nu är arbetsro och locket på. Och dessutom vill Rundqvist inte störa Örebro som mer och mer framstår som mästarnas nya samarbetspartner.

Nu tror inte jag att skriverierna kring Peter Andersson skakar om vare sig huvudpersonen själv eller Örebro-spelarna speciellt mycket, och jag tror inte att det hade något att göra med den usla insatsen mot SSK. Hockey är en bransch med snabba ryck, det vet alla inblandade, och har man som i Peters fall tillbringat massvis av år i Malmö så vet man hur det känns när hela havet stormar. Det här är en piss i Nilen, som jämförelse.

Jag kan förstå om Färjestad försöker locka över Peter. Han är just nu hockey-Sveriges mest framgångsrike tränare. Peter spelade dessutom i FBK under fem säsonger på 1980-talet efter att han lämnat Örebro IK som talangfull back. Lägg därtill att sonen Calle Andersson redan spelar i Färjestads J20-lag, och dessutom i Sveriges U18-landslag, så är det ganska logiskt. Man kan inte klandra Peter om han tar chansen att leda Sveriges bästa ishockeyklubb. Det är en drömchans som knappast någon skulle tacka nej till.

Samtidigt förstår jag att Örebro Hockey, läs Mikael Fahlander, kämpar för att behålla sin succétränare. Peter har på kort tid ökat sitt marknadsvärde med flera hundra procent. Gått ifrån att vara sparkad sportchef i Malmö till hyllad tränare under knappt tre säsonger i Örebro. För att behålla honom tvingas Örebro öppna upp plånboken och teckna marknadsmässiga avtal.

Det är enda chansen.

Om ens det hjälper.

Mer läsning

Annons