Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar ÖSK sluta följa efter Halmstad?

Senast ÖSK vann i allsvenskan var den 2 oktober 2011.
Motståndare var redan nedflyttningsklara jumbon Halmstads BK som kraschade ur allsvenskan.

Annons

HBK var till slut 20 poäng från allsvenskt kontrakt – men hade i årets tabell ändå just nu legat tre poäng före ÖSK.

NA åkte till Halmstad för att jämföra två misslyckade resor. Och svara på frågan hur ÖSK ska sluta likna HBK, innan det är för sent.

Jag kommer i håg ÖSK:s segermatch mot HBK rätt bra, trots att det var en riktig skitmatch som normalt skulle varit raderad ur huvudet när slutsignalen blåste bort den.

ÖSK kom till spel med sex raka matcher utan seger och vann för första gången på en och en halv månad i allsvenskan. Valdet Rama tryckte in en volley på Behrn arena. En turbulent säsong fick ett positivt slut. Ramas skott säkrade där och då allsvenskt kontrakt för ÖSK.

Nu, drygt ett halvår senare, är det fortfarande segern mot HBK som är ÖSK:s senaste vinst i allsvenskan. ÖSK har genomlidit en vår som seriens klart sämsta lag. Utan seger på tolv omgångar och bara fyra inspelade poäng. Tabellmässigt är ÖSK det Halmstads BK var förra året.

En spöklig spegelbild.

Hade storslagna mål som inte innefattade en beredskap för en plötslig bottenstrid. En felkalkylering och sist med alla Sveriges marginaler emot sig. Samtidigt.

HBK hade till och med tre poäng fler vid samma tid förra året än vad ÖSK har nu. Tre omgångar senare var halva serien spelad, HBK stod kvar på sju poäng och tränarfrågan var het som den överkokta soppa den fyrfaldiga SM-guldsvinnaren befann sig i. Till sist fick Pep Clotet Ruiz sparken mitt i sommaren. Hur det gick för Sixten Boström här om dagen vet ni alla.

Han ersattes också av en assisterande tränare.

Hit är det enkelt att jämföra ÖSK:s och HBK:s säsonger.

Peps ersättare, oprövade U21-tränaren Jens Gustafsson, skramlade också ihop sju futtiga poäng och Halmstads Bollklubb brakade ur allsvenskan så det smällde om det.

Inte efter 30 omgångar, utan egentligen efter 16–17 när allt redan var för sent.

HBK var inför förra säsongen kraftigt i gungning ekonomiskt. Blödde bort drygt 30 miljoner kronor på bara ett par år. Hade inget eget kapital och den ansvariga styrelsen var under några turbulenta månader inför allsvenskan till slut utbytt.

Kvar stod några nya stackare som skulle förvalta andras drömmar men som inte ens lyckades få dem att somna.

När uppehållet kom under sommaren handlade det primära målet inte om att hänga kvar. Det handlade enbart om att rädda klubben från en ekonomisk konkurs. Allsvenskt kontrakt var bara en bonus och den nya styrelsen började redan nu att förbereda för livet i superettan – som ur ekonomisk synvinkel var en lämpligare nivå för HBK att renovera i.

ÖSK har juni och juli på sig att sluta likna Halmstad. De sex närmmaste veckorna avgör kanske allt. Om inte resultaten kommer i juli måste ÖSK:s plånbok redan tidigt i höst börja rätta sig efter ett liv i superettan.

Inte minst organisatoriskt och allt vad det innebär i miljonförluster att ramla ur Sveriges bästa fotbollsserie.

Förra veckan tog jag en kaffe med HBK-legendaren Per ”Texas” Johansson som nu jobbar som säljare hos HBK. Han vet hur det är att spela i både allsvenskan och superettan. Han vet hur allvarlig situationen är att ligga sist när nästan halva serien är spelad.

”Texas” pratade om klara tendenser för lagen som hamnar i botten och mirakel för att vända uppåt under hösten. Men 2003 klarade HBK det.

Då låg laget sist i serien, behöll ändå ifrågasatte Jonas Thern som tränare, värvade klassspets i Pascal Simpson och Magnus ”Turbo” Svensson och skaffade en mental coach. Resultatet blev poäng i 21 raka matcher och slutligen sexa i allsvenskan.

En av allsvenskans största bragder någonsin.

Om ÖSK ska likna Halmstad även i höst känns den bragdupplagan roligare.

Mer läsning

Annons