Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att gasa och bromsa samtidigt

Lif Lindesberg fick till slut med sig ett oavgjort resultat i sista matchen mot Lugi. Men till stor del var det en iskall match där glöden saknades helt från båda lagen.

Annons

Inte så konstigt kanske. Lördagens storförlust mot Kristianstad, samtidigt som H43 vann mot Alingsås, gjorde som bekant att de brandgula var klart för allsvenskt spel redan innan den sista omgången. Det är allt som betyder något i det här läget. Framför sig har klubben nu en gigantisk uppförsbacke att ta sig över. De måste dessutom göra det utan att trycka för mycket på gaspedalen.

Pratade häromdagen med ordföranden Torbjörn Nilsson. Han berättade om hur klubben har arbetat hårt för att stoppa sin ekonomiskt nedåtgående spiral och lyckats med det. Mycket pengar har sparats in och det svåra blir nu att satsa tillräckligt för att ta sig tillbaka men utan att äventyra det ekonomiska sparprojektet som påbörjats.

För klubben vill tillbaka. Direkt.

Lif Lindesberg behöver elitserien och frågar du mig så behöver elitserien också Lif Lindesberg. I en serie där Skåne-dominansen växt sig stark är Lif en färgklick som sticker ut. Och jag tänker då inte bara på matchtröjorna.

Ändå är det ingen som kan säga något annat än att Lif var det sämsta laget i elitserien 2010/2011. Laget kändes aldrig som konkurrenskraftigt under den här säsongen även om de glimtade till och bjöd på en del toppinsatser vid ett par tillfällen. Spetskompetensen har saknats och redan från början var truppen felbalanserad. Försvarsspecialisterna lös med sin frånvaro och då hjälpte det inte att målvakten Sébastien Ehnevid gjorde sin bästa elitseriesäsong i karriären.

En spelare som Ola Anto är kanske ingen världsspelare men när Lif valde att skicka iväg honom trots att han själv ville förlänga kontraktet var det ett av många misstag som klubben nu får betala dyrt för. Man saknar ju inte bensin förrän tanken är tom och oj, vad Lif hade behövt en karaktärspelare som kan gå in och tagga igång försvaret. Kanske är skillnaden mellan kval och nedflyttning inte större än så.

Det är ingen hemlighet att sportslig kompetens har saknats i ledningen. Klubben har drivits av entusiastiska föreningsmänniskor som gjort ett jättejobb efter sina förutsättningar. Men det behövs handbollskompetens och därför är nytillträdda sportchefen Ulf Nyström klubbens viktigaste bricka i vägen tillbaka till elitserien. Hans fösta prioritet borde vara att få in just en sådan karaktärspelare som har sina styrkor i försvarsspelet. Varför inte försöka få hem Johan Andersson som gjorde ett bra jobb i Lugis försvar igår, till exempel.

Sedan har vi frågan vilka spelare som stannar kvar i klubben. Även här är det en svår balansgång både för spelare och för ledningen. Flera av spelarna som har underpresterat i år skulle säkert må bra av ett miljöombyte.

Samtidigt finns ju viljan att hjälpa klubben tillbaka och bli hjälte bland de brandgula supportrarna. Och ledningen vill ha ett så slagkraftigt lag som möjligt men utan att behöva betala för höga spelarersättningar.

Lif måste nu lära sig bemästra konsten att gasa och bromsa samtidigt. Det är inte helt enkelt.

Mer läsning

Annons