Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravet: En ny friidrottsarena

En friidrottsarena för minst 30 miljoner kronor.
Där har ni investeringen Örebros blocköverskridande majoritetsstyre just nu funderar på.
Den krävs för att Örebro ska kunna söka den hett eftertraktade sommar-SM-veckan – och beslutet måste tas redan den 14 februari.

Annons

– Det finns stora fördelar med ett sådant arrangemang, säger kommunalrådet Björn Sundin (S).

I september avslöjade NA att Örebro planerar att söka SM-veckorna både för vintern och sommaren 2015, samma år som staden firar 750-årsjubileum.

Nu är förstudien klar, men två stora problem gör att Örebro kommun överväger att avstyra en satsning: Dels måste en helt ny friidrottsarena anläggas, dels måste arrangören av sommarveckan 2015 också ta på sig ansvaret för sommarveckan 2014.

Därmed måste arenan, som beräknas kosta minst 30 miljoner kronor att anlägga och som troligen skulle byggas bredvid Tybblelundshallen, stå klar i god tid till vecka 26 2014.

Dessutom måste ansökan om SM-veckan vara inlämnad till Riksidrottsförbundet redan den 15 februari, vilket innebär att beslutet om arenabygge och arrangörskap måste tas redan på kommunstyrelsens sammanträde tisdagen den 14 februari.

Snäv tidsram

Mycket pengar och snäv tidsram, alltså.

– Vi diskuterar just nu den här frågan inom majoriteten. Det finns stora fördelar med att få ett sådant här arrangemang, som intäkter, turister och jobb. Nackdelen är att det handlar om en ganska stor investering samtidigt som vi håller på med nödvändiga upprustningar av skolor, förskolor och vårdboenden, säger kommunalrådet Björn Sundin (S).

Däremot kommer det av allt att döma att bli en ansökan om att få arrangera vinterveckan 2015. Där är det Svenska skidförbundet som avgör; där längdskidåknings-SM hamnar kommer SM-veckan att avgöras. Och skidföreningarna Karlslunds IF, Almby IK och Garphyttans IF ligger mycket bra till för att få arrangera den tävlingen i Ånnaboda.

Allt som krävs i form av investeringar där är en modernare snökanonanläggning, för att garantera att tävlingen kan äga rum även en snöfattig vinter.

Kommer till nytta

– Det är en typ av investering som vi ändå kan räkna med att vi har nytta av längre fram, och det handlar om ganska lite pengar. Där är det heller inte lika bråttom, ansökan måste inte in nu, men vi räknar med att landa ärendet under våren, säger Sundin.

Läs mycket mer om SM-planerna i lördagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons