Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Blir en galen helg även utan prästen i kilt

Annons
NA: team Veronika Ljung-Nielsen och Henrik Brändh är på plats i England och följer F1-cirkusen.

Efter en halsbrytande färd på trånga brittiska landsvägar i högerstyrd bil på vänster sida kom vi till slut fram dit allt började.

Klassiska Silverstone.

Det var på det gamla krigsflygfältet som tidernas första formel 1-lopp avgjordes, 1950. Italienaren Nino Farina i en Alfa Romeo vann loppet och blev även historiens förste världsmästare.

Här har bjudits på magisk racing och galna upptåg genom årens lopp.

Det var här Ronnie Peterson fick sitt smeknamn Superswede när han körde med sin karaktäristiska bredsladd genom Woodcotekurvan och fick publiken i extas. Ronnie blev tvåa på Silverstone två gånger, 1971 och -73.

Även åskådarna har bjudit på dramatik. Som 2003 när prästen Neil Horan, iklädd kilt, sprang in på banan mitt under loppet och visade plakat med budskapen ”läs bibeln” och ”bibeln har alltid rätt”. Förarna, som kom farande i 250 kilometer i timmen, tvingades väja för att inte köra över prästen som till slut tacklades omkull av en funktionär. I rättegången som följde hjälpte inga böner, Horan dömdes till två månaders fängelse. Men fick i all fall behålla livet.

Återstår att se om det inträffar några liknande påhitt i helgens lopp men en sak är säker: Galet blir det hur som helst.

Det pratas om kris i F1. Att mästerskapet är för ojämnt både sportsligt och när det gäller fördelningen av miljonerna mellan stallen. Att det blivit ointressant. Mercedes med Hamilton och Rosberg är på väg att segra ihjäl sig. De är så överlägsna att tv börjat dissa dem. Tv-producenterna visar hellre duellerna längre bak i fältet.

Red Bull tjurar, förmodligen över Mercedes totala dominans, och hotar hoppa av. Biljettpriserna är för höga och publiken sviker. Men här i England är det annorlunda och publiken anses vara den mest kunniga i hela världen. Inför helgens tävling pratas det om att det kommer att slås nytt publikrekord. Nuvarande toppnoteringen är 120 000 åskådare. Till söndagens lopp väntas 140 000. Publikrekordet för hela racehelgen, fredag till söndag, ligger på 350 000 åskådare. Även den siffran är i fara.

Så det lär bli trångt på den stora campingen utanför banan för att inte tala om det kaos som kommer att uppstå på de små byvägarna som leder hit.

Akta så du inte fastnar i köerna, varnade Marcus Ericsson innan avresan från Sverige. Och den gästvänliga Joan som driver det pittoreska bed and breakfast vi bor på, en halvtimmes bilväg från banan, berättar skräckhistorier om hur tidigare gäster tvingats kliva upp mitt i natten och åka i väg klockan fyra för att hinna i tid till loppet.

Hemmafavoriterna Lewis Hamilton och Jenson Button kan räkna med ett massivt publikstöd. Det kommer att bli fullständigt hysteriskt.

För nyblivne örebroaren Marcus Ericsson handlar det nog mest om att hålla McLaren och Manor Marussia bakom sig. Efter den pigga starten på säsongen har Sauber tappat både mark och fart och stallet har nu anställt Caterhams förre tekniske chef Mark Smith. Vilket känns… så där. Den gröna pansarvagnen var knappast känd för att gå fort.

Mer läsning

Annons