Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: I höst kör Indianerna SM-final

En promenad i parken i Gislaved, och nu toppar Indianerna elitserien.Vi skippar serielunken och blickar mot slutspel redan nu.I höst blir det SM-final på Sannahed.

Annons

Sju lag och bara tolv matcher för varje trupp gör speedwayens högsta division till världens kortaste elitserie.

Redan efter sex indianomgångar är det dags att sammanfatta vårsäsongen, som i speedway-Sverige mest bestått av regn, regn och åter regn. Faktum är att Indianerna är enda lag som hittills inte tvingats skjuta upp en enda match.

I stället: Speedway varje tisdag enligt ordinarie körprogram, med ett bra facit: Fem segrar och bara en förlust ger ett kvitto på att Indianerna är tillräckligt bra för att utmana om SM-titeln i år igen.

Truppen innehåller nämligen all kvalitet som behövs.

Antonio Lindbäck har överträffat alla förväntningar, lämnat de personliga problemen utanför ovalen och kör speedway som i fornstora dagar när han vann två GP-tävlingar.

Artem Laguta är tagen till nåder efter att ha tackat nej i början av säsongen och kör just nu som en heatledare i väst nummer fyra.

Och nye dansken Mikkel B Jensen föll till slut för ”Dalle” Andersson Bäckströms locktoner, tackade ja till Indianerna andra gången klubben ställde frågan och visade direkt i debuten att han kommer plocka många poäng från reservplats.

Nej, den här truppen är så bred att en lag-VM-vinnare som Fredrik Lindgren kan åka in fyra poäng och Indianerna ändå vinner med tolv poäng på bortaplan.

Det finns så många skickliga förare att Rospiggarna får spö med tio trots att Niels-Kristian Iversen, som förra veckan, tar tre poäng på en hel kväll.

Förarna vill inte snacka om det än, utan pratar försiktigt om att först ta sig till slutspel och därefter sätta ett nytt mål. Men det är klart att Indianerna är största utmanaren till Vetlanda om SM-guldet. Jag är tämligen övertygad om att det blir SM-final än en gång i höst.

Det finns egentligen bara ett hinder – skadorna.

Inför bortamötet med Vetlanda gick fem förare, däribland Rory Schlein och Piotr Protasiewicz, sönder. Reserven Freddy Godlund kastades in och ett brandskattat Indianerna förlorade med 22 poängs marginal.

Några liknande skadebekymmer har klubben naturligtvis inte råd med om det ska bli en fajt om SM-guldet när sommarvärmen lider mot sitt slut.

Jimmie Larsson, sportjournalist NA.

Mer läsning

Annons