Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: I verkligheten vinner haren

3-3 i VM-öppningen mot Nigeria. NA-sportens Lasse Wirström var inte imponerad. De svenska "stjärnorna" levererade inte alls. 

Annons

Nigeria valde att diskvalificera ett antal allsvenska stjärnor, däribland Kif Örebros Sarah Michael och Ogonna Chukwudi, för att de inte kunde komma till två OS-kvalmatcher som inte blev av. Två kamper som skulle ha spelats, men alltså inte blev av, utanför de internationella fönster där klubbarna är tvungna att släppa sina spelare.

Nigerias förbund struntar i de regler som gäller, och kräver således att landets spelare gör det också genom att ignorera sin arbetsgivare. Snacka om att binda ris åt egen rygg.

Nu gjorde det inte att Sverige fick en lätt uppgift i VM-premiären sent på måndagkvällen svensk tid. Inte alls.

På en konstgräsplan i Winnipeg fick Sverige en oförtjänt skön start. Två hörnor, förvisso smart planerade, gav svensk 2-0-ledning i paus. Den första ett klockrent självmål, med Nilla Fischer som sista blågul spelare på bollen. Det andra med Fischer som målskytt, sedan Nigeria rensat illa och Kif Örebros Lisa Dahlkvist tryckt till ett halvmissat vänsterskott som hamnade hos den reslige mittbacken. Med öppet mål.

Men det vore en grov överdrift att påstå att säga att det var en bra halvlek från Pia Sundhages lag. Direkt felaktigt att säga att 2-0 var rättvist i paus.

En trög svensk försvarslinje, med Fischer och Emma Berglund centralt, hade fullt jobb med betydligt rappare afrikanska anfallare. Som dessutom vid ett par tillfällen hade god hjälp av den blågula vänsterbacken Lina Nilssons tydliga problem med att förstå hur en gillrad offsidefälla är tänkt att slå igen. Nilsson, till vardags i Rosengård, hade ingen lätt premiär, mötte blixtrande snabba högerbreddaren Oshoalla. Men gjorde det onödigt svårt för sig och laget i 45 minuter.

Nilla Fischer med i båda de svenska målen. Men lika mycket inblandad i Nigerias blixtrande utjämning efter vilan. Okobi reducerade alldeles fri med Hedvig Lindahl, efter att lekande enkelt ha vänt Fischer ryggen. Ochoalla kvitterade två minuter efter det, efter en löpduell som påminde om haren och sköldpaddan. I verkligheten är det dock haren som vinner, varje gång.

Det var länge tveksamt om Lisa Dahlkvist alls skulle vara med på planet till Kanada. Vårens höftskada, som gjort att den återvändande stjärnan högst sporadiskt kunnat spela med Kif i allsvenskan, ställde till problem. Men i Winnipeg fanns Lisa med på planen i en central mittfältsroll bredvid Caroline Seger, och var sitt vanliga jag. Vann närkamper med kropp och själ, på det där drivande sköna sättet som smittar av sig.

Men efter 56 minuter, vid 2-2, klev Lisa av och gav plats åt Linda Sembrandt. Ett lyckat byte. Tre minuter senare vallade Lina Nilsson in 3-2 via Sembrandt, efter ett fint upplopp av vänsterbacken, vars offensiva kvaliteter i den här matchen vida överträffade de defensiva. Precis som i fallet Nilla Fischer.

Med tre minuter kvar kom den logiska kvitteringen. Ordega kom i djupled bakom Sembrandt, som bytt plats med en krampande Fischer, och rullade in 3-3 mellan benen på Lindahl.

Det är centrallinjen som ska ta Sverige långt. Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin. Det har Pia Sundhage själv sagt. Jag har svårt att se att det ska räcka särskilt långt. Ingen av dem såg ut som någon ledande spelare mot Nigeria.

Fischer hann helt enkelt inte med i mittförsvaret. Superstjärnan Schelin saknade all tajming, och fick ingen ordning på bollen när hon väl kom rätt någon gång. Lindahl i målet får godkänt även om hon, som så ofta, släppte flera onödiga returer. Målen var trots allt tre frilägen. Seger på mitten? Mycket sidled, många bolltapp, ingenting konstruktivt i anfallsväg. Inte godkänt.

Det svenska laget deppade säkert över sena kvitteringen, den förlorade vinsten, men spel- och chansmässigt var Nigeria alldeles ärligt det bättre laget. Utan sina allsvenska stjärnor.

Lasse Wirström, sportreporter NA.

Mer läsning

Annons