Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ryan måste ersättas i Örebro

Luckan efter Derek Ryan måste täppas igen. NA:s Lasse Wirström om läget i Örebro Hockey just nu. 

Annons

Jaha, och hur ser truppen ut inför vintern, tycker du? Den blir starkare, eller hur?

Och då vill man ju gärna svara ja. Och det kanske man kan. Senare.

Men ärligt talat, som det ser ut just nu så har Örebro Hockey i bästa fall gått plus minus noll på värvningsfronten. Så känns det.

Nu är ju säsongen inte i gång. Det är svårt att bedöma spelare och lag som inte spelar, utan mest klafsar omkring i kärr, slänger omkring med skrot och knatar uppför löjligt långa trappor med cyklar på ryggen (jo, jag lovar, såg det själv...).

Om man sätter sig ned och tittar på ut, och jämför med in – då är det lätt att slutsatsen hamnar på minus. Utan att måla den fule från underjorden på väggen.

Det stora tappet heter givetvis Derek Ryan. 60 poäng en debutsäsong lämnar man inte bort gratis. Kul att en snart nog 30 år gammal lirare får chans att debutera i NHL. Men för Örebros lag är det allt annat än bra. Den finurlige amerikanens spelhuvud lyfte omgivningen i vintras. Nu står laget utan en förstecenter. Och en given tvåa på positionen saknas också.

Pontus Gustafsson, general managern, säger att Örebro inte står och faller med Derek Ryan. Annat kan han inte säga. Så är det förstås på sitt vis, men Örebro blir definitivt svagare utan Ryan, som måste ersättas. Dennis Rasmussen är ett bra namn, och aktuell. Men han är inte en poängmaskin av samma mått.

Joel Mustonen heter den center som tagits in. Center slash ytter. Han är 22 år och oprövad i SHL. Spännande, men fågel eller fisk? Omöjligt att säga.

Till forwardbesättningen har Pontus Gustafsson, med tränarteamet bakom sig utgår jag ifrån, sajnat Greg Squires och Libor Hudacek. ”Julles” lillebror är bara 24 år, men rutinerad från KHL och VM. Funkar han i SHL? Vet man inte.

Squires har egentligen inte gjort någonting än. 44 poäng i allsvenskan är okej, men killar som Jared Aulin och Conny Strömberg gjorde 50 plus i flera säsonger, utan att kunna omsätta det på den högre nivån.

Peter Andersson är en superspännande back i rätt ålder. Lirade nyss final i Calder cup, slutspelet i AHL. Kan bli succé, och kan kanske bära upp det Petr Zamorsky tillförde under slutet av säsongen.

Alexander Hellström är stor och stark och tuff, men har att bevisa sig i den här ligan. Är han vassare än Tomas Skogs, som släpptes till Färjestad?

I SHL är duon oprövad, vilket gäller alla nyförvärv hittills.

Örebro Hockey har ett koppel unga killar som bankar på dörren till A-laget. Fyrpihl, Jellvert, Brehmer, Vopelka och Backström är intressanta, men måste ta det där sista stora klivet för att flytta på någon av ”gamlingarna”. För gammalt är det generellt. Löwdahl, Weinstock, Wiklander, Eriksson, Olsson, Viitaluoma och Anttila har två saker gemensamt. De är anfallsspelare och har passerat 30-strecket.

Örebro Hockey gjorde en fantastisk säsong i vintras. Nådde SM-slutspel, slogs ut av blivande mästarna i en oviss och relativt jämn serie. Nu rustar flera av ”besvikelserna” stort – Färjestad och Luleå är två – samtidigt som Örebro aviserar att slutspel ligger med i budget.

För första gången på länge har Örebro Hockey en position att försvara. Det är en svår situation, särskilt när den är ovan.

Lasse Wirström, sportjournalist NA.

Mer läsning

Annons