Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnans avhyvling fick mig att tänka på ÖSK

Jag var ute och åt middag på en populär krog i centrala Örebro häromveckan. Med i sällskapet fanns en kvinna som har bott i en internationell storstad de senaste tio åren. Att kalla henne för typisk ”svensk” vore en överdrift. Minst sagt.

Annons

När vi fick in ljummen skumpa påpekade hon det klart och tydligt. Strax därefter fick vi småtorrt bröd. Och då tände hon till. Ja, ni tänka er hur kvällen sen utvecklade sig. En servitris blev så nervös att hon hällde i fel vin i en annan kvinnas redan halvfulla glas.

Mitt under den värsta avhyvlingen kom jag att tänka på ÖSK – och det här med jante och svenskhet. Under sommaren har det varit mycket skriverier främst om det som har pågått utanför planen med spelarförsäljningar och kontrakt.

Mest i ropet har ÖSK:s amerikanske mittfältare Alejandro Bedoya varit. Inte minst under den senaste veckan. När jag på fredagskvällen fick reda på att Glasgow Rangers sänkt sitt bud till 1,5 miljoner kronor blev jag förvånad. Jag tyckte att skottarnas bud på tre miljoner var ett skambud.

Men innan man hojtar ”pinsamt Rangers!” bör man se saken ur fler perspektiv.

Visst, vi kan konstatera att 1,5 miljoner är på tok för lite för en kvalitetslirare som Bedoya. Men hans kontrakt går ut i höst – vilket drar ner priset rejält förstås. En klubb är förstås inte dummare än att utnyttja detta faktum, som Rangers.

Att Teteh Bangura skrev ett treårskontrakt med AIK i januari spelade nog in ganska mycket när Solna-klubben nyligen sålde honom till turkiska Buraspor för 24 miljoner – med en vidareförsäljningsklausul på 20 procent.

Det är sådana förutsättningar som styr. Det får man inte glömma bort. Och de rätta kontakterna. För det känns som att ÖSK i vissa lägen kanske saknar just de rätta kontakterna för att göra en sådan stor affär. Plus lite extra tuffhet vid förhandlingsbordet. Mindre jante och ”svenskhet” vore bra, som kvinnan i mitt sällskap på den populära Örebro-krogen.

För om klubbar som Helsingborg, Elfsborg och Halmstad kan sälja spelare för tvåsiffriga miljobelopp borde ÖSK också kunna göra det i framtiden. Men förutsättning nummer ett är ju förstås att det finns exceptionell talang att sälja. Det verkar dock inte bli någon flytt under hösten för Bedoya. Under söndagskvällen twittrade Alejandro Bedoyas svenske agent Patrick Mörk att Rangers väljer att lägga ner förhandlingarna med ÖSK, men att de lämnat ett slutbud. Allt mer tyder på att amerikanen stannar i ÖSK för resten av säsongen. Har de så dåligt med pengar i Rangers? Dock kan det hända mer saker. Skottarna kan vilja sätta press på ÖSK, och ÖSK kan förstås nappa på slutbudet.

Alejandro Bedoya startade matchen mot Djurgården på Stockholms stadion. Han började piggt, men försvann sedan. Kanske hade han tankarna på annat håll? Däremot stod ÖSK för en resolut insats rakt igenom. Det var kollektivet som vann. Till och med Valdet Rama sprang ner och hjälpte till i defensiven. Det var ÖSK:s första seger på Stadion sedan 1999. Dessutom fjärde raka i allsvenskan. Starkt. Däremot är Djurgården inget vasst fotbollslag. Försvaret var stundtals vidöppet i den första halvleken och i andra såg det håglöst ut hos blåränderna. Däremot ett stort plus till publiken. Mycket känslor och passion på Stockholms stadion. Som alltid. Ibland är det underbart hur enögd en hemmapublik kan vara.

Men det är inte gratis att gå på fotboll på Stockholms stadion. Träffade min kusin innan matchen som berättade att han pröjsat 270 spänn för sin biljett på ena långsidan. Då får man inte glömma att det finns löparbanor på arenan. Något som borde vara förbjudet där det spelas fotboll.

Mer läsning

Annons