Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagarbetet blir den största utmaningen

ÖSK:s galna säsong närmar sig slutet. En publikfavorit gick, en hackkyckling kom. Och däremellan ett antal nya namn att lära känna igen. Ingen ska påstå att det är enkelt att vara supporter.

Annons

När den värsta dimman skingrats börjar vi nu ana konturerna av ÖSK:s kommande trupp inför allsvenskan 2012. Det tog lite tid –men kompotten ser inte helt ointressant ut. Att Nordin Gerzic lämnar för Göteborg är visserligen en stor förlust – profilmässigt. Han har det där lilla extra som går hem hos så många. På planen, men ännu mer utanför. Gerzic var en av få kvarvarande nyckelspelare med Örebrobakgrund.

Men i ett avseende har klubben värvat en fullgod ersättare. Tobias Grahns erfarenhet kombinerad med en skarp personlighet kommer att få genomslag. Det är ett spännande namn vars karaktär kommer att vara minst lika viktig som det fotbollsmässiga i Sixten Boströms nya lagbygge.

ÖSK-tränaren har onekligen en hel del att tänka på. Allt ifrån vem han ska välja av två nya målvakter till frågan om centerforwarden Andreas Haddads kropp håller för spel. Och mittfältet, själva navet i ÖSK-motorn, är en lagdel där alla komponenter måste trimmas in till premiären. Med sju klara nyförvärv, och kanske några ytterligare på ingång, kommer den största utmaningen gälla lagarbetet.

Det blir en spännande utveckling att följa.

I efteranalysen till fjolårets klena resultat var just splittringen i truppen en orsak som lyftes fram. ÖSK-ledningen var därför tydlig med att årets trupp skulle vara spikad redan till omstarten efter nyår.

Så blev det inte. Luckorna var stora och avhoppen dominerade. Att tonläget blev bistert har ÖSK därmed sig själv att delvis skylla. Debatten och frågorna kom förstås att präglas av löftet ”alla på plats”.

Men silly season är en galen tid. Inte minst i min egen bransch. Det långa matchuppehållet i svensk fotboll fylls med både bra och dålig journalistik. Supportrars frustration sprider sig lätt till media som i sin tur för en ojämn kamp mot alla lösa trådar som privatpersoner och sociala medier sprider blixtsnabbt.

Mediebranschen i dag är inte vad mediebranschen var i går. Tiden att jobba fram en uppgift, en kommentar eller en motbild blir allt kortare i bevakningen av våra största sporter.

Som nyhetsförmedlare är ändå trovärdigheten A och O. Ur läsarperspektivet måste en tidning som NA hela tiden jobba för målet att komma så nära sanningen som möjligt. Silly season är den period vi prövas allra hårdast. Genom att lägga ett pussel av små, små detaljer från så många personer som möjligt hittar vi oftast den kärna vi kan göra en nyhet av.

Hur mycket fick exempelvis Göteborg betala till ÖSK för Nordin Gerzic? 7,5 miljoner kronor hävdar en nyhetskanal, fem-sex miljoner en annan. Varför kan inte en enkel fråga få ett enkelt svar? Därför att allt beror på vilket perspektiv man väljer. ÖSK är ett aktiebolag. Enligt lag är klubben skyldig att betala moms till skatteverket vid en spelaraffär. En förening som IFK Göteborg är däremot momsbefriad. I en affär vill ÖSK givetvis ha täckning för skatten. Om Göteborg därför har betalt sju miljoner kan ÖSK:s behållning ändå stannat vid drygt fem.

Men den typen av komplicerade förklaringar får sällan plats i akuta nyhetsskeenden.

Mer läsning

Annons