Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs på fakta eller var tyst

Elin Jansson är en tjej som jag beundrar. Hon sliter från morgon till kväll för att nå sitt stora mål här i livet. Siktet är att rida OS.

Annons

 När jag i samband med en intervju frågade vad hon gör på fritiden var svaret: "sätter på mig något annat än ridbyxor. Om jag kommer in så tidigt att jag hinner ta på mig något annat än pyjamas så har det varit en bra dag." Jag behöver väll inte upprepa att det här med med att utöva ridsport är en hel livsstil.

En som vet hur det är att kämpa på år efter år och slutligen nå målet är Rolf-Göran Bengtsson. Äntligen blev det mästerskapsguld vid EM i Madrid!

RGB har länge topprankats och vinner otroligt mycket tävlingar runt om i Europa. Men vid mästerskapen känns det som det sista flytet alltid saknats. Om RGB:s hästar så mycket som bara nuddat en bom på ett helt mästerskap så trillar den. Det sägs att tur och otur brukar jämna ut sig och den här gången var det äntligen dags. RGB gjorde två fantastiska finalrundor och osannolikt nog red tre toppnamn bort sig.

Jag gnäller ofta över att ridsporten får för litet utrymme. Men med tanke på hur obegriplig sporten görs så är det ju inte så konstigt att det inte intresserar mer än de redan invigda. När sportjournalisterna inte har en aning om vad de pratar om, ja då är det inte lätt för någon annan heller att hänga med.

Morgonen efter EM-triumfen slog jag glatt på morgon-tv och sportpanelen. Programledaren börjar med att berätta att det minsann blev ett sensationellt SM (?)-guld i går i hästhoppning. En sportjournalist-profil fyller i med att förklara att det var den första svenska mästerskapsmedaljen i ridsport och att det kanske gör RGB till vårt största OS-hopp nästa år.

Det sista håller jag helt med om. Faktum är att RGB tog OS-silver redan för tre år sedan och absolut inte är i sämre form nu. Faktum är också att det var långt ifrån Sveriges första mästerskapsmedalj. Bortglömt var OS och tydligen också att Patrik Kittel vann EM-brons i dressyr så sent som för en knapp månad sedan. Däremot var det Sveriges första guld. Alltså jag kräver inte att alla ska kunna ridsport.

Men läs på fakta eller var tyst.

Speciellt var det enligt en kollega att lyssna på EM-finalen på P4. Där beskrevs hästarnas och hindrens färger snarare än teknik och resultat. Kanske inte så informativt men enligt kollegan i alla fall väldigt underhållande.

Mer läsning

Annons