Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lif hade behövt ett par Ilija-blickar

Det blev ytterligare en hedersam förlust för Lif Lindesberg. Och ett bättre läge att besegra Guif kommer de knappast att få. Det här var en match som de verkligen kunde ha vunnit mot en motståndare som inte presterade på toppnivå.

Annons

Jag börjar fundera på vad som hade krävts för att Lif skulle ha vunnit den här matchen och kan inte låta bli att tänka på förre tränaren Ilija Puljevic.

Den gamla klyschan "om blickar kunde döda" är oftast bara ett talesätt. Men när det gällde den kroatiske stortränaren kändes det ofta som mer än så. Han hade verkligen inte silkesvantarna med sig utan prioriterade den hårda linjen. Den stackars Lif-spelare som missade ett enkelt avslut eller inte tog hemjobbet ordentligt fick veta att han lever, om vi säger så. Blickarna han gav till spelarna som inte koncentrerade sig tillräckligt fick blodet att isa även på oss som satt på läktaren.

Minns att jag då funderade en del över hur det stod till med spelglädjen i ett lag som lever under så hård press från tränaren. Det kan inte ha varit roligt att gå till träningen varje dag med de förutsättningarna. Tänkte jag då.

Vi vet alla hur det slutade. Efter sin andra säsong lämnade Ilija Puljevic klubben fortare än det tar att säga "3-2-1-försvar" och Herman Arenvang tog över. Frågan är om det ändå inte är ett par patenterade Ilija-blickar som skulle behövas för att väcka laget. Herman Arenvang och Micke Martinsson besitter all handbollskompetens man kan önska sig men prioriterar en mer traditionell svensk tränarstil.

Jag vill inte säga att spelarna blir för bekväma och jag tvivlar absolut inte en sekund på att alla verkligen vill vända på den långa förlusttrenden. Ändå kan jag inte låta bli att undra om inte Ilija hade klarat att ”skrämma” spelarna åtminstone till en kvalplats om han hade suttit kvar en säsong till.

Å andra sidan behöver vi inte gå längre än till gårdagens motståndare för att hitta ett bevis som motsäger den tesen. Hos Eskilstunalaget har isländske tränaren Kristján Andrésson nått stora framgångar sedan han i likhet med Arenvang tog steget mer eller mindre direkt från spelare till tränare.

Och Andrésson förespråkar en så mjuk linje att han får Arenvang och Martinsson att framstå som två rumänska gymnastiktränare från 80-talet i jämförelse. Så vi får nog fortsätta att sväva i ovisshet i den här frågan.

Efter förlusten mot Guif har Lif hamnat ännu närmare allsvenskan. Hemmalaget var visserligen med länge men tappade matchen i andra halvlek när offensiven havererade.

Vill ändå passa på att avsluta med ett par positiva formbesked från gårdagens match:

1) Sébastien Ehnevid gjorde en ny stormatch och visade att målvaktsfrågan inte längre är ett stort problem för de brandgula. Han överglänste förre lagkompisen Richard Larsson med råge.

2) Dener Jaanimaa är ingen färdig spelare ännu men spetskompetensen som han besitter i sin vänsterslägga håller hög elitserieklass. Kan han jobba lite med effektiviteten blir han en ordentlig tillgång.

Mer läsning

Annons