Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lif Lindesberg står inför ett vägskäl

Att komma från elitserien och spela en kvalserie för att hänga kvar innebär att man har allt att förlora. H43-spelaren och TV4-experten Axnér beskrev det målande ”Det är som att köra runt i en nylackad bil och försöka att undvika att få repor. Alla räknar med att man ska klara det och ingen kommer att tacka dig efteråt för att du fixade det”.

Annons

Precis så är läget för Lif Lindesberg i kvalserien. Allt annat än en plats bland de tre bästa skulle vara en smärre katastrof. Ja, kanske inte katastrof i ordets rätta bemärkelse, men ni fattar säkert vad jag menar.

Efter att ha sett gårdagens bortapremiär mot Hästö kan jag inte i min vildaste fantasi förstå hur Lindesberg ska misslyckas med uppdraget att hänga kvar i högsta serien. Ja, det skulle i sådant fall vara om man fortsätter att spela samma lama anfallsspel som man gjorde i den första halvleken under en hel match. Det tror jag inte att man gör. Nu har man lärt sig läxan och nästa gång kommer det att se annorlunda ut, det vågar jag lova. Bara underskattning kan fälla Lif Lindesberg. Ingenting annat.

Annars har snacket den senaste tiden handlat om tränaren Ilija Puljevics vara eller icke vara i Lif Lindesberg. Efter serieavslutningen mot Lugi gick han hårt åt både spelare och styrelse samtidigt som han själv ansåg sig ha gjort ett gott jobb. Ett utspel som rörde upp känslorna ordentligt bland lagets supportrar.

Med all rätt kan jag tycka. Puljevic rättframma och osvenska stil är så långt ifrån man kan komma den föreningskultur som Börje Larsson byggt upp i många år.

Samtidigt borde ingen vara förvånad. Den kroatiske stortränaren har hela tiden varit rak och ärlig sina egna ideal.

Han kontrakterades av dåvarande ordföranden Per Olof Bertholdson just för att man ville ha en röst utifrån som kunde röra om i grytan för att ta Lif Lindesberg till nästa nivå. Att Ilija Puljevic var en karismatisk och till viss del även omstridd tränare med en stark egen vilja visste föreningen om när han anställdes.

”Det är en god investering som kommer att bära frukt”, sa Bertholdson när Puljevic prestenterades. Strax därefter lämnade han över ordförandeklubban till Tommy Eriksson och några månader senare blev sportchefen Börje Larsson sjukskriven.

Några mogna frukter har inte kunnat skördats under kroatens tid i Lif Lindesberg, men vems fel är det egentligen?

Visst borde Ilija kunna ägna sig lite mer åt självkritik, men det är inte riktigt hans stil och har heller aldrig varit.

I stället kan utan omsvep konstateras att föreningen kört ett halvdant race med Puljevic. Ilija plockades hit för att hans handbollskunskap skulle strila ner över samtliga lag i föreningen. Så har det inte alls blivit. Puljevic är heltidsanställd, men används i princip bara för A-laget.

Anledningen är att Lindesberg saknat en organisation som kunnat matcha den professionella tränaren. Tommy Eriksson har gjort ett hästjobb som ideell klubbchef, men sportchefsrollen har han inte kunnat fylla. Ordföranden Bengt Larsson bor inte på orten och kan knappast sätta någon prägel den dagliga verksamheten.

Nu krävs att styrelsen i Lif Lindesberg sätter sig ner och funderar över framtiden. Ska Ilija Puljevic vara kvar krävs att man bygger upp en professionell organisation och utnyttjar hans handbollskunnande fullt ut. Annars känns det bara som man kastar pengarna i sjön.

Alternativet är att backa tillbaka till den hemvävda amatörstilen och till exempel satsa på Herman Arenvang i en tränarroll – precis som Guif gjorde så lyckosamt med Kristján Andrésson.

Föreningen står i ett vägskäl. Nu gäller det bestämma åt vilket håll man vill gå.

Mer läsning

Annons