Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligg steget före- tänk slutspel nu

Om två månader kan faktiskt årets volleybollsäsong vara över för våra två länslag Örebro Volley och Lindesbergs Volley. Slutspelet närmar sig snabbt och nu är den viktigaste tiden för att få till en lång vårsäsong med ett lyckosamt slutspel.

Annons

Det gäller att ligga steget före för både tränare och spelare. För när slutspelet väl startar är det svårt att göra förändringar som hinner ge effekt innan det redan är för sent. Som individ kan det handla om att se till att vara i sin bästa form genom att äta bra för att inte ha extra kilon att hoppa med när matcherna duggar tätt och när det gäller som mest.

Men det kan också vara att ta tag i saker i sitt liv som stjäl energi. När pressen blir som störst kommer man inte att ha ork att ha ett känslomässigt flerfrontskrig. Har man en livskamrat som inte vet vad slutspel innebär behövs nog också en kurs i frånvaro då volleyboll kommer att tränga bort det mesta av vardagliga ting ur hjärnan.

Som tränare har man ett otroligt stort ansvar när ett slutspel närmar sig. Det är nu hög tid att spela ihop sitt tänkta lag där spelsätt och rollfördelning bör vara klara. Både Lindesberg och Örebro Volley har under hösten bytt startuppställningar lika ofta som vissa byter underkläder. Lindesberg har haft skadebekymmer och bytt flera av sina utländska importer medan Örebro Volley har famlat i mörkret efter att hitta ett vinnande lag.

Nu gäller det att veta som coach hur man bäst utnyttjar sina spelare och ett bra sammansatt lag skapar dynamik i spelet som gör att man kan höja sin nivå för varje match som spelas. Utmaningen ligger ofta i att våga satsa på bästa laget och inte de individuellt bästa spelarna. Redan nu vill jag se en tydlig startsexa som coacherna tänker satsa på och de spelare som får förtroendet behöver svara upp med att visa att man är lita på.

Vidare gäller det att bygga en vinnarkultur och i en idrott som kan liknas vid en mental berg- och dalbana gäller det att laget och individerna är bra på att snabbt studsa tillbaka efter misslyckanden. I ett slutspel kastas man obönhörligen mellan hopp och förtvivlan och självförtroende är i allra högsta grad en färskvara man måste vårda. Poängmaskiner behövs, men hittar man fler sätt att vinna på så ökar lagens motståndkraft mot taktiska motståndare.

Så se till att starta slutspelstänket redan idag vare sig du är coach eller spelare. Använd tiden fram till slutspelet på bästa sätt och fyll på förråden med användbara verktyg för att kunna besegra tuffast tänkbara motstånd.

Mer läsning

Annons