Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Listan växer - tre resmål glömda

Listan med resor växer för Sisu Örebro. NA kan idag visa att personalen har åkt på ytterligare tre utlandsresor.

Annons

När det framkom att Sisu Örebro gjort en långresa till Buenos Aires i Argentina begärde NA i förra veckan ut en lista över samtliga personalresor som gjorts under 2000-talet. Det visade sig direkt att en resa till Åland i augusti 2009 saknades. Nu, efter direkta frågor från NA, framkommer även att personalresor till Tallin, Dublin och Marseille utelämnats från listan.

– Vår uppgift var ju att få fram fakta om resor tio år tillbaka i tiden. Det är inget man bara snyter ur näsan direkt. Utan det kan bli fel då, förklarar ordförande Per Jansson.

Resan till Buenos Aires i Argentina kostade 300 000 kronor.

En kostnad utbildningschefen Thomas Eklund försvarade så här:

”Vi har ju en kompetenspott för utveckling av personalen och där har vi under tre år sparat pengar. Personalen har verkligen gnetat för det här och har då egentligen fått stå tillbaka i tre år för att det skulle bli av.”

Men de nya uppgifterna om resor visar att just under de senaste tre åren har Sisu gjort två utlandsresor årligen.

Thomas Eklund hänvisar nu alla frågor till Sisus ordförande Per Jansson, som förklarar uttalandet så här:

– Jag hade kanske inte sagt att de fått stå tillbaka, men det jag tror han menar är att den typen av längre resa gör vi bara vart tredje år ungefär och till dem sparar vi alltså pengar. De här andra är mycket kostnadseffektiva weekendresor.

När resan till Åland framkom frågade NA Per Jansson ifall den var en återkommande resa augusti, såsom de som sker årligen på vintern.

– Nej, det är mer en engångsföreteelse, svarade han då.Men resorna till Marseille 2008 och Dublin 2007 har, precis som resan till Åland 2009, gjorts i augusti.

– Den där resan till Åland såg vi knappt som en utlandsresa eftersom en i personalen är därifrån och det handlar om resa en timme från Stockholm.

Men precis som vinterresorna är de alltså en slags kickoff efter att semestrarna tagit slut.

– Det är tre dagar där vi stämmer av mål och verksamhetsidé. Vi samlar medarbetarna under en kort och intensiv helg.

Men måste man alltid resa utomlands för att göra det då? – Nej, det är inget måste. Men det är heller ingen nackdel. Vi skulle kunna göra det billigare i Kilsbergen men det finns en poäng, och står i vår verksamhetsidé, att vi ska söka en större bredd i övriga Europa och lära oss om EU.

Hinner ni göra det under era resor då?– Vi håller ju inte bara till i konferensrummen utan bekantar oss också med staden och landet.

Per Jansson uppger att de årligen har 150 000 till 200 000 i sin kompetensutvecklingsbudget. Av dem används en tredjedel till utbildningar på hemmaplan medan resten används till resor och utbildningar utomlands.

Har du förståelse för de föreningsmänniskor som tycker att ni lägger för mycket pengar på resor?– Jag har förståelse för att synpunkter dyker upp. Men jag vill också förtydliga att det inte är några offentliga medel som vi reser för utan i vår verksamhet har vi 20-40 procents egen finansiering.

Var kommer de pengarna ifrån då?– Det är bland annat kursintäkter som genereras när föreningslivet betalar för vår verksamhet. Sen söker vi pengar från EU till just kompetensutveckling och där kan vi få 50 000 till 100 000 årligen.

Finns det en möjlighet att ni drar ner på antalet resor framöver?– Allting är möjligt för det är ju våra medlemmar som bestämmer. Vi är en hundra procent demokratisk organisation, säger Per och hänvisar till stämman i vår.

Men han betonar också att utlandsresorna är Sisu Örebros sätt att behålla en kompetent personal.

– Våra konsulenter är riktiga fullblodsproffs och de kan vi enkelt tappa till det lokala näringslivet eftersom vi inte kan erbjuda samma lönenivå. Då blir resorna en del av belöningen och då duger tyvärr inte Kilsbergen varje år.

Sisu Örebros samtiga resor under 2000-talet

2000: Tallin (kickoff augusti).

2001: Oslo (kickoff januari) och Beirut, Libanon (veckolång studieresa).

2002: Sälen (kickoff januari).

2003: Bredsjö (kickoff januari).

2004: Glasgow (kickoff januari) och Kapstaden, Sydafrika (veckolång studieresa).

2005: Milano (kickoff januari).

2006: Barcelona (kickoff januari).

2007: Paris (kickoff januari) och Dublin (kickoff augusti).

2008: Berlin (kickoff januari) och Marseille (kickoff augusti).

2009: Köpenhamn (kickoff januari) och Åland (kickoff augusti).

2010: London (kickoff januari) och Buenos Aires, Argentina (veckolång studieresa i oktober).

Kostnaden för respektive kickoff uppges vara cirka 40 000 kronor.

Kostnaden för den långa resan till Argentina var cirka 300 000 kronor.Sisu står för hela kostnaden under resorna. De 20 anställda som jobbar på Sisu i Örebro har lön för 8 timmar per dag under resedagarna, med undantag för resedagen under vinterresorna som oftast blir söndagar. Där har personalen valt att avstå arbetstid.

Sisu Örebros årliga budget för kompetensutveckling, där resorna ingår tillsammans med annan utbildning såsom it- eller föreningskunskap, är 150 000 till 200 000 kronor. Detta utgör 1,5 procent av Sisus hela budget på 13 miljoner kronor.

Som en del av verksamheten genomför också Sisu utbildningsresor tillsammans med de ideellt arbetande kontaktpersonerna i länets idrottsföreningar. Av ungefär 400 kontaktpersoner reser årligen 30-40 stycken tillsammans med två eller fler ur Sisus personal.

2006: Ishockeyns kontaktpersoner till Prag, Tjeckien.

2007: Fotbollens kontaktpersoner till Bercelona, Spanien.

2008: Handbollens kontaktpersoner till Garda, Italien.

2009: Ridsportens kontaktpersoner till Essen, Tyskland och mindre idrotters kontaktpersoner till Garda, Italien.

2010: Ingen resa.

2011: Gymnastikens kontaktpersoner till Garda, Italien.

Kostnaden för dessa resor är 5 000 kronor per person.

Mer läsning

Annons